Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Orvos válaszol - Radiológus

Radiológus

Szeretném tudni, hogy a csuklócsontok törése, gipszlevétel után hónapokkal is nem furcs-e a kéz livid, szederjes színe? Húzó fájdalom van benne . Mi a teendő? Köszönettel maradok szívályes üdvözlettel.
Kérdező: akozm Válaszok száma: 0 db
Jó napot kívánok! Elsősorban szeretnék elnézést kérni, hogy ha totál idétlen kérdést fogok feltenni, lehet, hogy nagyobb az ijedtség mint..... Szeretnék érdeklődni, hogy az ún. PETZ izotópos vizsgálaton átesett beteg jelenléte mennyire veszélyes egy terhes kismamára nézve? A vizsgálat napján? Illetve pár nappal később? Emellett pedig még egy olyan kérdésem is lenne, hogy ha a beteg leült a konyhaasztalhoz, és a közelében volt a főtt étel, akkor azt a kismama eheti e? Vagy ez egy oltári nagy butaság..? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Renáta
Kérdező: Renáta Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: dr. Pácsa Szilvia 2017-10-03 09:35:19
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Április elején eltört a lábközépcsontom. A rtg leleten a következő szerepel:V-ös metatarsus teste kp. és distalis harmadában ferde törés látható, corticalis szélességnyi dislocatioval. 1hét fekvő majd 5 hét járógipsz következett. Elküldtek gyógytornára, majd egy újabb rtg készült melynek az eredménye a következő:V-ös metatarsus teste középső és distalis harmadában spiralis ferde törés corticalis szélességnyi dislocatioval dorsal felé. Callusképződés nem látszik. Az orvos javaslata: gyógytorna nem kell, hordjak MBT márkájú cipőt. 6hét múlva kontroll. Egyébként az orvos gyógyultnak mondja lábamat mivel tudok járni. Aki a rtg-t készítette azt mondta nem gyógyult meg a lábam és ne engedjem hogy annyiba hagyják. Nem kellett volna az elmozdulás miatt műteni a lábamat? Nem fog ez nekem a későbbiekben problémát okozni? Segítségét előre is köszönöm
Kérdező: HADESZ76 Válaszok száma: 0 db
Az ínyemmel, állkapocs, állcsont, nyálkahártya, illetve CT felvétellel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Nem tudom jó dolgokat jelöltem e be a kategóriák, illetve betegségek kiválasztása során. Hosszú ideje viselek fém koronát, hidakat. 10 évvel ezelőtt cseréltettem le, egy akkor 10 éves alsó, felső hidat, mert nem csak fogmosáskor, de ha kenyérbe haraptam is, ott volt a véres fognyom. Főleg, a bal 2,3,4 fognál vérzett nagyon. Gyönyörű fém, porcelán bevonatú fogakat kaptam, úgy nézett ki, mint az igazi. Viszont a bal álkapcsom egyre jobban bemerevedett. Egy év sem telt és felköltöztem Budapestre. Az bal állkapcsom már annyira merev volt, beszélni is alig tudtam, csak résnyire tudtam nyitni a szám. felhívtam Nabil doktort, mit tegyek, már Pesten lakom, elmenjek itt fogorvoshoz. azt mondta tudja mi a baj, menjek vissza vidékre, le vesz valamit. A bal hármas fogamon, hátul volt egy rizsszemnél alig nagyobb dudor. Arra gondoltam, a harapás miatt kell… Ezt vette le, de nem maradt hatalmas feketeség, csak egy alig gombostűhegynyi, úgy tűnik itt csatlakozott a fogsorhoz. Viszont rohamosan javult a helyzet. Igaz, recsegett, ropogott az állkapcsom időnként, de egyre jobban ki tudtam nyitni a szám. Viszont a fogínyvérzés megmaradt. pedig gyakran mostam a fogam. Pár éve javasolták, használjak fogköztisztítót. azóta már csak ritkán vérzik. Viszont mindig is probléma volt, hogy könnyen begyulladt az ínyem, ilyenkor még a fülembe is lüktetett. Volt, hogy a fülemre gyanakodtam, de ecsetelésnél jól lehetett érezni, hol a leg fájdalmasabb a nyálkahártya. Az állkapocs környékén, a nyelv mögött, vagy a felső íve. Az alsó fogsort 3 hónapja vették le. Az egyik első fogat kihúzták, egy gennyzacskóval együtt. A 10 éve félig gyökértömött fogam újra gyökértömték, most már teljes hosszába, mert már gennyes volt. Ez nagyon rendbe jött. Legutóbb néhány hete, láz, hasmenés, jobb fülembe lüktetés, az egész jobb oldali fejbőröm, és csontom fájt, különösen a halántékomnál. A jobb szemem is nagyon begyulladt. Ahogy ecseteltem az ínyt, a jobb felső állkapocsnál fájdalmas dudorok Az alsónál a nyelv tövénél éreztem fájdalmat. A hajamhoz érve is éreztem a fejbőr fájdalmát. A halántékom óvatosan próbáltam masszírozni, de nem éreztem, hogy jó lenne. Napok múlva, ahogy csökkent a nyálkahártya fájdalma, elmúlt a szemgyulladás, és a jobboldali koponya fájdalma. Az orvosom kért egy CT-t, hogy megnézzük lehet e fogat beültetni, elég e a csont… A CT felvételen alapesetben nem látszik az, amit én képernyő képként itthon lefotóztam, mert furcsának találtam. Sok helyen sima a csont, de néhol mintha göbök lennének rajta. Nem értek a CT elemzéséhez, így nem tudom, ez a kép hibája, természetes dolog, vagy valamilyen elváltozás. Az előbb leírtak függvényében, hogy ilyen gyakran gyulladt a nyálkahártya, összefüggést vélek felfedezni a gyulladás, és a göbök között. A fényképeket e-mailben küldtem el, ugyanezzel a szöveggel. Az lenne a kérésem, ha megnézték a fényképeket, jelezzenek vissza mi a véleményük, lehet e összefüggés, és mit lehet tenni ebben az esetben. Előre is köszönöm. Írisz
Kérdező: Írisz Válaszok száma: 0 db
Üdv! 48 éves enyhén molett,hölgy vagyok.Nemrég derékbecsípődés, magas RR,és pulzus miatt voltam orvosnál, eddig nem volt különösebb betegségem.A kardiológus elküldött sok vizsgálatra,és amíg nem lesz meg mind, nem kell visszamennem hozzá.Ezek a leletek meglátásom szerint nem negatívak, ezért kérném a segítségét értelmezésében,köszönöm.Gabrielle Mellkas rtg. Szív harántirányban bő ujjal szélesebb.Háti kyphosis nyhén fokozott.zárólemezek jelzetten íveltek,peremeken spondylosisos apró deformitások.Jelzett fordított S alakú háti scoliosis. Hasi UH: csak azt írom,ami nem negatív. Máj homogén,sima felsz. reflexiója fokozottabb.Jobb vese 91 mm,több kehelyvégben apró meszesedés.Bal vese,104x51x51x15 mm több kissé tágabb kehelyvégben 2-4 mm es reverberatiós árnyékot adó echodens képlet.mk vesében- uterus,91x 40 66 mm- dg Steat-heoatis Calc ren, lu Hyperuricaemia
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: luczai marianna 2017-03-21 05:41:47
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Visszatérő bokaproblémával küzdök, az én történetem 2013-ig nyúlik vissza. Ekkor kosárlabdázás közben egyszerre ugrottunk az ellenféllel a labdáért, aki sikeresen a belső lábélemre esett, így a bokám kifordult. Röntgen készült, részleges szakadás volt látható. Pihentetés és rögzítő segítségével 2 hónap után már újra sportolhattam. Ezután 2014-ben futás közben a futópálya szélét eltakaró vizes falevelekre sikerült rálépnem, ami szintén a bal bokám kifordulását eredményezte. Újra röntgen, újra pihentetés, majd 2 hónap után újra sportolhattam. 2016-ban szinten egy futás után, ami alatt nem történt semmi 'baleset', 2 hónapig a lábamra is alig bírtam ráállni. Elmentem orvoshoz, azt mondta, ő nem tudja, mi a baja. Elmentem másik orvoshoz, ő már MRI-re is elküldött, ami az alsó ugróízületnél mutatott folyadékot. A sportot teljesen el kellett hagynom, mert 10 méter futás után, ha hónapokig tünetmentes vagy szinte tünetmentes is voltam, a panaszok újra előjöttek. Immáron a 4. orvosnál voltam, aki azt állapította meg, hogy a bokasüllyedés a probléma, szupináló lábra ajánlott gyógycipőt (amit égen-földön keresve se találtam, de betétet igen, amit azóta is hordok). Továbbá azt mondta, hogy ez jobb nem lesz, ha nem javul, szteroidos injekciót tud javasolni. Erről viszont hallani sem szeretnék... A szalagjaim nagyon lazák, alig tartják a bokám, a héten egy 5 perces tornát nem tudtam végigcsinálni, pedig direkt nem a bokát terhelő gyakorlatokat csináltam, de azóta fáj, és fájdalmas rálépni, illetve duzzadt. 18 éves vagyok, nem szeretnék belenyugodni abba, hogy így kell leélni az életem, sport és kirándulások nélkül, hiszen aktívan sportoltam az elmúlt 8 évben... Tudna valami irányt adni, kihez lehetne fordulni, vagy mi lehet a probléma? Kezdem elveszettnek érezni magam... Előre is nagyon köszönöm!!
Kérdező: spetra98 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2017-03-20 13:03:28
Tisztelt doktornő/úr! A napokban átestem egy koponya MRI vizsgálaton (MR Agykoponya natív + iv. kontr.: 1*34915) Az én kérdésem az lenne, hogy a leletemen szerepel, hogy a vizsgálat után 48 órán belül napi 3-4 liter folyadék fogyasztása szükséges, viszont én a leletem 2 nappal később kaptam meg, így az információ hiányában ezt nem teljesítettem, ebből kifolyólag növekedett a valószínűsége bármilyen szövődménynek, amit a kontrasztfolyadék okozhat, esetleg van amire ebből kifolyólag oda kellene figyelnem a jövőben? Vese problémáim nem voltak, és az egy hónappal ezelőtti labor eredményeim: eGFR-EPI 89, Kreatinin: 103 mmol/l. Előre is nagyon köszönöm a választ!
Kérdező: JDávid Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2017-01-22 17:23:13
15 éves fiamnak másfél éve fájnak állandó jelleggel a bokái, hol kevésbé, hol nagyon, főleg a belső bokacsontja. Lüktető nyilalló érzésről számol be. A tavasszal készült MRI és Csontszcintigráfia eredményéről szeretném véleményét megkérdezni, és javaslatot kérni hova fordulhatunk segítségért. Köszönöm szépen! MRI eredmény: „A calcaneusban szinte teljes egészében foltos csontvelő oedema látszik, legintenzívebb a középső harmadban. Ebben a régióban közepes fokú kontraszthalmozás is van. Az oedema a T1 súlyozott képeken is azonosítható. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A talus feji részében az alsó felszínhez közel néhány mm-es folyadék jelintenzitású, valószínűleg degeneratív eredetű cysta van. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A synovium nem vaskosabb, kontraszt-halmozást mutat. Az ábrázolt inak jelintenzitása, szélessége rendben. Vélemény: synovitis utaló eltérés nem igazolódott. Kiterjedt csontvelő oedema a calcaneusban. Gyulladás? Traumás eredet? „ Csontszcintigráfia eredmény: „A korai felvételeken kóros aktivitás –emelkedés nem detektálható. A késői felvételeken körülírt dúsulás látható a mko. sarokcsont vetületében. Egyéb lokalizációban kóros dúsulás a csontrendszer vetületében nem látható. Spect/CT felvételen a sarokcsont vetületében leírt dúsulásoknak megfelelően durva csontszerkezeti eltérés nem ábrázolódott. Vélemény: gyulladás vagy törés szcintigráfiás jelei a kérdése régióban nem detektálhatók. „ Ismert betegség, Autoimmun thyreoiditis, rejtett gerinchasadék Eltérő labor eredmény: HLA B27, Anf Hep 2, és Metafázis Kr. pozitív
Kérdező: korana71 Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2016-12-14 19:18:48
Jó napot kívánok! A problémám a következő lenne, vérzett az orrom ami miatt gégészetre mentem, az orvos elmondása alapján kiszáradt az orrnyálkahártyám és attól van, hozzá teszem már nem először.Ilyenkor neogranormon, coldastop csepp ,rutascorbin ami mindig csak pár hónapig jó, és minden kezdődik előröl. Most már nagyon elegem van belőle mivel ez általában rosszulléttel társul, már lassan sehova nem merek menni, mikor vérzik ,mert most már csak úgy spontán is vérzik minden előzmény nélkül. Most azt szeretném kérdezni hogy a gégész említette hogy olyan pontszerűen belehetne sütni nem az egészet mert kilyukadhat az orrsövény, csak ott ahol vérzik .Most ez a besütés egyenlő az érbesütéssel ,vagy ez a pontszerű sütés teljesen más? Még azt szeretném kérdezni ha erre a besütésre sor kerülni ez hogy történik, és fáj -e ? Annyit mondott hogy közben véreznie kell hogy lássa hol kell sütni de agyon félek attól is hogy elájulok meg utána is vérezik-e stb. Elnézést hogy ilyen problémás vagyok de válaszát előre is nagyon szépen köszönöm
Kérdező: anita78 Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor !42 éves nő vagyok. 2 hónapja voltam mell uh -n .Uh fél évenként megyek.Cisztáim vannak kisebb nagyobb. Mamogtáfián 1 év 4 hónapja voltam. Tapintáskor két kisebb csomót fedeztem fel a mellemben.Lehetséges hogy azóta kialakult mellrák vagy csak mirigyeket érzek? A csomók egyformák tapintásra. Köszönöm a válaszát
Kérdező: bs1975 Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy beültetett fogakkal lehetséges MR vizsgálatot végezni? Implantátumok típusa: - Cortex Classix L08 D4.2 - Cortex Dynamix L11.5 D4.2 - Cortex Dynamix L10 D6.0 - Cortex Dynamix L10 D6.0 (Csontpótlással lettek beültetve.) Köszönettel: M.Anna
Kérdező: m.anna87 Válaszok száma: 0 db
Egy szokatlan kérdésem lenne Önökhöz,a lányom arcüregét meg akarták röntgenezni,de a röntgengépnél nem jött le a kazetta a helyére,pedig a röntgen asszisztens folyamatosan ütötte a számítógép billentyűzetét. Érhette e sugárzás e közben a lányomat,vagy a röntgen sugarat külön kell elindítani? Köszönöm válaszukat,egy aggódó édesanya.
Kérdező: katalinfarkasne Válaszok száma: 0 db
Kedves Doktor Úr! Tavaly novemberben kezdődött a kálváriám azzal, hogy meg kellett operálni a térdem. Akkor sorban egymás után 10 térdröntgenem volt, majd 2 tüdőröntgen. Most áprilisban újra kellett operálni, ismét 8 röntgen következett. Majd közvetlen az operáció után epehólyag és hasnyálmirigy gyulladást kaptam, 1 hónapra kórházba kerültem és gyors egymásutánban 3 hasi CT-t és 2 tüdőröntgent csináltak. 38 éves édesanya vagyok és szeretnénk még gyermeket. Ön szerint elképzelhető, hogy akkora dózist kaptam, hogy már lemondhatok erről? Illetve ezzel a hatalmas dózissal nem került annyi a szervezetembe, hogy az az egészségemre is kihatással lenne? Elég hipochonder vagyok és nagyon pánikolok, hogy ezzel jócskán megrövidítették az életem. Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Csősz Piroska
Kérdező: Zizka123 Válaszok száma: 0 db
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A http://s20.postimage.org/gluy2twul/MR000007.jpg illetve http://s20.postimage.org/975magaz1/MR000008.jpg képeken látható a bal oldalon zsírfeltöltött fülben a „fekritkulások”, illetve körülöttük halmozodik-e a kontrasztanyag és ezek együtt véleménye szerint gyulladásra utalnak-e? (A műtét fél éve volt) Tisztelettel a beteg!
Kérdező: viv555 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2016-04-25 21:26:19
Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a véleményét az alábbi eredménnyel kapcsolatban. A 14 éves fiamat 2013-ban diagnosztizálták autoimmun thyreoiditis-sel. Előtte és ezalatt az idő alatt is fájtak olykor a karjai, lábai. Lúdtalpa is van. Tavaly szeptember óta a bokáját fájlalta, Achilles-ín gyulladása volt, és azóta is nagyon fáj a lába, most már nem csak terhelésre, hanem reggel is, ha felkel. MRI eredménye: " A calcaneusban szinte teljes egészében foltos csontvelő ödéma látszik, legintenzívebb a középső harmadban. Ebben a régióban közepes fokú kontraszthalmozás is van. Az ödéma a T1 súlyozott képeken is azonosítható. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A talus feji részében az alsó felszínhez közel néhány mm-es folyadék jelintenzitású, valószínűleg degeneratív eredetű cysta van. Folyadékgyülem nem ábrázolódik. A synovium nem vaskosabb, kontraszt-halmozást mutat. Az ábrázolt inak jelintenzitása, szélessége rendben. Vélemény: synovitis utaló eltérés nem igazolódott. Kiterjedt csontvelő ödéma a calcanesusban. Gyulladás, Trauma? " Az ortopédus vissza irányított minket az immunológushoz, aki szerint ortopédiai eredetű a probléma. Szeretném megkérdezni, hogy kapcsolódhat e a probléma más autoimmun betegséggel? Köszönöm szépen a segítséget!
Kérdező: korana71 Válaszok száma: 0 db
Üdvözlöm! Édesanyámat PET CT-re kell vinnem Miskolcról Debrecenbe, és mi éppen baba-projectben vagyunk. Nem vagyok terhes, de pont másnap lesz peteérésem. Szeretném tudni, hogy gond lehet e belőle, ha anyukámmal egy autóban ülök egy jó órát a vizsgálat után? Vagy esetleg mennyi időbe telik az, hogy már gond nélkül fuvarozhassam a vizsgálat után? Köszönöm szépen, szép napot! Adlene
Kérdező: Adlene Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2016-03-07 21:25:00
Tisztelet dr úr!A reumatológus küldött el rtg re.De nem mondott semmit,és szeretném tudni,van e komoly eltérés?A cista kicsit megrémít,köszönöm. Radiocarpalis rés mko. mérs. szűkebb. Radius izfelszínén enyhe subchondralis sclerosis. IC, CMC rések lényegében megtartott tágasságúak. Iz.-i peremek jelzett mértékben, elsősorban jobb oldalon megnyúltak. Jobb oldalon prox. és distalis kéztőcsontok területén több kisebb 1-3 mm-es csont cysta ábrázolódik. Többi kisizületi rés tágassága mko. lényegében megtartott. Izfelszínek épek. DIP izületek peremén látható apró peremszéli megnyúlás, 1-1 apró tűhegynyi degeneratív cysta.
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2015-08-24 19:50:16
Tisztelt Orvosok. hu Rengeteget lehet olvasni manapság az úgynevezett kavitációs zsírbontásról, mely az ultrahang erejét használj zsírbontásra. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az eljárás, 40.000 hz-en 45 percen keresztül egy adott tenyérnyi alhasi területen valóban nem káros a környező egyéb sejtekre, belekre, gerincre? Hiszen maga az eljárás azt írja, hogy a zsírsejtek falát repeszti meg. A kezeléssel járó erős ciripelő hang/ rezgés esetleg nem káros az agyra? Sok elrétő vélemény van, és szeretném az önök szakértelmét kérni. Nagyon köszönöm!
Kérdező: Olga77 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2015-05-20 17:04:35
Lecsúsztam 5 lépcsőfokról és a hátam közepétől lefelé nagyfokú zúzódásaim lettek. Többször megröntgeneztek mert a derekam felett nagyon fájt és a negyedeik röntgennél ami 3. héten történt a baleset után kiderült hogy el van törve a 10. bordám, amire azt válaszolták hogy a zúzódásaim miatt nem lehetett látni az első három felvételen. Lehetséges hogy nem mutatta ki az első három röntgen a törést csak a harmadik heti felvétel?
Kérdező: martika38 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2015-05-20 16:38:01
Tisztelt Szakértő ! Évek óta van jobb bordaív alatti fájdalmam, gastroenterológiai kivizsgálás megtörtént, nem találták az okát, kértem MRI t vagy CT t de ezt nem találták indokoltnak, de aggaszt hogy mi lehet ott, emiatt fizetős CT t vagy MRI t szeretnék csináltatni. Néhány éve szívkatéterezésem volt ritmuszavar miatt, ami után kb. fél óra múlva rosszul lettem, remegtem, rossz volt a közérzetem, erős hányingerem volt, falfehér voltam, azt mondták, hogy a kontrasztanyagtól. Sem előtte, sem azóta nem volt kontrasztanyagos vizsgálatom. Gyógyszerallergiám nincs viszont ephedrin érzékenységem ismert. Véleményét szeretném kérdezni, próbáljak e kontrasztos vizsgálatot kérni, vagy natívot, illetve CT t vagy MRI t kérjek ? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel : Mária
Kérdező: kmaria65 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2015-05-20 21:00:37
Tisztelt Cím! 39 éves férfi vagyok, akinek tavaly volt egy vastagbél polip eltávolitása, melynek okán nemrég voltam éves kontrollvizsgálaton, ahol a vastagbél tükrözés nem mutatott ki semmilyen elváltozást. Ezt követően elmentem egy hasi UH vizsgálatra is, mivel 8-10 éve a vesémnél cisztát diagnosztizáltak, s emiatt időnként meg kell nézetnem. Az UH vizsgálaton találtak valamit, amit a radiológus orvosom nem tudott értelmezni, ezért mellkas-hasi-kismedence CT-re küldött tovább. A mesenterium gyökben tubuláris elváltozások okán lettem CT vizsgálatra előjegyezve melynek kapcsén a leletem az alábbiakat tartalmazza: mesenterium gyökben az eredés szintjéban szabálytalan alakú, tubuláris jellegű, szövet-echogenitású inhomogén, echoszegény képletek vannak. Kérem segítsenek értelmezni, hogy ez mit jelenthet, mivel sem a radiológus, sem a gasztroenterológusom nem mondott rá semmit, csak hogy feltehetően semmi komoly. Bár megbízom a véleményükben, de azért szeretnék további véleményt arra, hogy ez mit jelenthet? Bár a vizsgálat oka a mesenterium tisztázása, még azt is szeretném ha értelmeznék, hogy a hasnyálmirigyra vonatkozó megjegyzések mit jelentenek: pancreas diff. finoman inhomogén, echogenitása fokozódott, nem látszik szélesebbnek, körülírt echoeltérést nem mutat. Ez semmi rendkívülit nem tartalmaz, azért nem is jelölték meg a CT vizsgálat indokául? Megtisztelő segítségüket előre is köszönöm, s várom mielőbbi válaszukat! Üdvözlettel: Norbi
Kérdező: Norbi1975 Válaszok száma: 0 db
T. Doktor Nő/Úr! Abban kérném a segítségüket, tanácsukat, hogy a neurológusom lumbális gerinc CT vizsgálatra küldött, időszakos lábzsibbadásom miatt. Erre November 18-ra kaptam időpontot, azonban a munkahelyi alkalmassági vizsgálat miatt December 20-án Tüdőszűrő vizsgálatra kell mennem. Az lenne a kérdésem, hogy a két időpont között elegendő idő telik e el, és ennek egészségügyi következményei lehetnek e? A másik kérdésem, hogy a beutalón szerepel az, hogy friss laboreredménnyel kell mennem. De a CT időpont adásakor azt mondták nincs rá szükség, mivel az előző laboreredményem augusztus 29-i, és ennél a vizsgálatnál általában nem használnak kontrasztanyagot (már csak a korom miatt sem). A harmadik kérdésem, hogy a beutalón a felsorolások között nem látom, de a Xanax 0,5 mg és a Miderizone 50 mg-os gyógyszeremet beszedhetem e?
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2014-10-26 21:13:34
Üdvözlöm! Egyéb esztétikai műtét előkészítése miatt végeztek előzetesen hasi uh vizsgálatot, amely során a egyik vese felső pólusban a parenchymában meszesedést láttak, valamint egy 10 mm-es cisztát, tovább egy 18 mm-es. vaskos falú, falában meszesedést mutató atípusos cisztát is, másik oldalt több apró típusos cisztát. Minden más rendben. Az uh-t végző orvos, szakorvoshoz küldött, ő tovább küldött kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT vizsgálatra. Egy ilyen vizsgálat sugárterhelése mennyire veszélyes egy 40 éves nőnél? Mennyire növeli a későbbi rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát, illetve azt, hogy meglévő jóindulatú elváltozások rosszindulatúvá váljanak ennek hatására? Más, kisebb sugárterheléssel járó képalkotó eljárás nem merülhet fel ilyen esetben? Mi az orvosi indoka annak, hogy CT-re küldenek rögtön és nem MR vizsgálatra? A sugárzást nélkülöző MR-rel nem lenne megfelelő a vese elváltozásainak további pontos diagnosztizálására? Előre is köszönöm szakértőjük válaszát.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2014-10-03 16:09:23
Tisztelt Doktor Nő / Úr! Érdeklődnék, hogy egy mellkas röntgennél maximum mekkora sugárzást kaphat a páciens? Leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy ha az asszisztens figyelmetlen, akkor kaphat-e az ember nagy mértékű sugárterhelést? Tehát rosszul állítja be az erősséget stb.
Kérdező: Maklári Lia Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2014-10-03 16:06:05
Üdvözlöm! 34 éves 2 gyermekes anya vagyok. Kb 1,5 évig dohányoztam 1 doboz/2 nap 3 héttel ezelőttig. Akkor a szokásos tüdőszűrő után vissza rendeltek a köv eredménnyel: Jobb oldalon az also es kp tüdőmező határán laterálisan árnyéktöbblet. 03.15.-én elmentem mellkas röntgenre, ahol ezt a leletet kaptam: A rekesz éles kontúrú, mélyen álló. Pleuralis folyadékgyülem nem látható. A bal tüdő tiszta. Jobb oldalon a kulccsont alatt 8 es 6 mm-es körülírt halvány nodulus látszik. A csúcsban kb másfél cm-es elmosodott konturú kerekded dens árnyék van. A jobb csúcsi pleura vaskosabb. Szabályos hilusok. Keskeny szivárnyék és aorta. Baloldalin III- IV borda fejlődési variáciòt mutat. Ez után labor vizsgálat volt, ahol az eredmény jó volt, illetve még EKG történt, szintén probléma nélkül. Ezt követően ct vizsgálat: 03.28. Nativ ka-os mellkas ct. A trachea légsávja megtartott. A mediastinumban és a hilusokban pathologias nycs megnagyobbodás vagy egyéb kóros képlet nem láthatò. A szivüregek norm. tágak. Pericardialisan, pleuralisan folyadékgyülem nem figyelhető meg. A tüdőkben kóros képlet sem a lágyrész- sem a tüdőablakkal készült metszeteken nem ábrázolòdik. Mk tüdő kissé emphysémás, a hörgőágak fala kissé vaskosabb. Egyértelmű nodularis képlet a készült scaneken nem igazolhato. Tu-ra susp. jelek nem ábrázolódtak. A mellékveseszárak megtartottak. A ct előtt még 3 köpet mintát kértek, de mivel nem igazán volt hurutos köhögésem, így nem tudom, hogy az egyáltalán értékelhető-e. Mivel a Ct negatív eredményt hozott így azt mondták, hogy nincs további tenni való. Viszont én nem értem, hogy 2 felvétel mutatott eltérést, a 3. nem. Hogy lehet ez? Lehetséges, hogy elcserélték a ct leletem? Sajnos lelkileg nagyon megviselt ez a néhány hét és még most sem vagyok nyugodt, nem tudom, hogyan tovább? Esetleg más vizsgálatok indokoltak lennének? Panaszom nem volt, minimális száraz köhögés, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget. Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: hskata Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr. Turóczy Gergely 2014-04-07 23:44:08
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A segítségét kérném a problémáim okának kiderítésében. Hosszú ideje tartó krónikus jellegű bokafájdalmaim okát szeretném kideríteni, de semmilyen lényeges problémát nem tudott feltárni az MRI-t elvégző radiológus doktor, ezért szeretnék Öntől szakvéleményt kérni. Az MRI eredménye letölthető innen: https://www.dropbox.com/s/1kby11hkntizegc/mri.ZIP Magamról: 31 éves, amúgy egészséges férfi vagyok, 80kg, 185 cm. Ha bármilyen egyéb információ szükséges, úgy kérem írja meg, és örömmel megadom! Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kérdező: zajdocs Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Dr Hadik György - Szerapiszmed Egészségügyi Kft. 2013-12-25 18:43:24
osteoblast Tisztelt Doktor Nő/Úr! 49 éves nő vagyok Lumbalis gerinc MR vizsgálat készült 04.22-én A gerinc íve diszharmonikus. Acsigolyatestek magassága megtartott,aperemszélek megnyultak,helyenként osteophytosissal. Adiscusok jelintesitasa a T2 súlyozott felvételeken csökkent. AZ L.II. csigolyatest ék alakban megkeskenyedett ,kóros jelintenzitás figyelhető meg. Az l.I-II,II-III, III-IV, IV-V ben körkörös discus protrusio látható. VÉLEMÉNY:Spondylosys,polydiscopátia compressio vertebrae L.II. Protrusio disci:l.I-II,II-III, III-IV, IV-V csontscintigráphia 04.26-án készült a vizsgálatot 700MBq 99mTc-MDPi.v. adása után többirányú kamerafelvételekel készítettünk a teljes csontrendszerről.Kiegészítő SPECT felvételek készültek. LELET:A csontscintigráphias felvételeken kórosan fokozott aktivitás felvétel látható a L II. valamint a háti VII-IX. csigolyákon a corpus sterni distalis harmadában mérs.fokozott aktivitás felvétel, abordák porcos részei elmeszesedett. A váll-, könyök-, csukló-, csípő-, és térdizületekben , valamint a SI izületekben fokozott inhomogén az aktivitásfelvétel.. VÉLEMÉNY:kórosan fokozott osteoblast tevékenység jelei a fenti helyeken.A lumbélis II. csigolyán compresszios fractura valószínű A többi eltérés degeneratív jellegű L.II.csigolyámon vertboplasztikát végeztek 05.14-én corzettet viselek 6 hét múlva controll Kérdésem: Csontrákom van? Mert se a háziorvos se a sebész nem foglalkozott a csontscintigráfiás leletemmel.Én olvastam utána. Várom mielőbbi válaszát.. herbar
Kérdező: herbar Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: dr Győrffy Edit Márta 2013-06-16 21:53:38
osteoblast Tisztelt Doktor Nő/Úr! 49 éves nő vagyok Lumbalis gerinc MR vizsgálat készült 04.22-én A gerinc íve diszharmonikus. Acsigolyatestek magassága megtartott,aperemszélek megnyultak,helyenként osteophytosissal. Adiscusok jelintesitasa a T2 súlyozott felvételeken csökkent. AZ L.II. csigolyatest ék alakban megkeskenyedett ,kóros jelintenzitás figyelhető meg. Az l.I-II,II-III, III-IV, IV-V ben körkörös discus protrusio látható. VÉLEMÉNY:Spondylosys,polydiscopátia compressio vertebrae L.II. Protrusio disci:l.I-II,II-III, III-IV, IV-V csontscintigráphia 04.26-án készült a vizsgálatot 700MBq 99mTc-MDPi.v. adása után többirányú kamerafelvételekel készítettünk a teljes csontrendszerről.Kiegészítő SPECT felvételek készültek. LELET:A csontscintigráphias felvételeken kórosan fokozott aktivitás felvétel látható a L II. valamint a háti VII-IX. csigolyákon a corpus sterni distalis harmadában mérs.fokozott aktivitás felvétel, abordák porcos részei elmeszesedett. A váll-, könyök-, csukló-, csípő-, és térdizületekben , valamint a SI izületekben fokozott inhomogén az aktivitásfelvétel.. VÉLEMÉNY:kórosan fokozott osteoblast tevékenység jelei a fenti helyeken.A lumbélis II. csigolyán compresszios fractura valószínű A többi eltérés degeneratív jellegű L.II.csigolyámon vertboplasztikát végeztek 05.14-én corzettet viselek 6 hét múlva controll Kérdésem: Csontrákom van? Mert se a háziorvos se a sebész nem foglalkozott a csontscintigráfiás leletemmel.Én olvastam utána. Várom mielőbbi válaszát.. herbar
Kérdező: herbar Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Tóth Attila 2013-06-13 13:37:55
Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát, amit a tüdőszűrővel kapcsolatos röntgenvizsgálatról írt. Még egy kérdésem lenne Önhöz. A tüdőszűrésemet technikai okok miatt meg kellett ismételni. Az én városomban sajnos régi, elavult gépek vannak. Engem egy nagyon- nagyon régi géppel szűrtek meg. Tudom hogy egy mellkas röntgen sugárdózisa, mint ahogy Ön is írta 0,1 msV kell hogy legyen. Olvastam, hogy a nagyon régi gépeknél előfordulhat, hogy a 0,1msV dózisú mellkas röntgenhez elegendő dózis helyett 1,2 msV sugárzás éri a beteget. (A nagyon régi gépek a szükségesnél nagyobb sugárzást bocsáthatnak ki?, és állítólag 60000 ezer vizsgálat után ki is lehet ezeket dobni",elhasználódás miatt?)Törvényileg ugye ekkora különbség nem engedélyezett egy mellkas röntgenhez? Illetve, ezeket a törvényi előírásokat ellenőrzik -e a "legelmaradottabb" készülékeknél illetve helyeken is? Ha "véletlenül" ekkora sugárzás ért, lehet- e bajom tőle? Már csak emiatt aggódom. Előre is köszönöm szépen a válaszát! Ildikó
Kérdező: bodoild@freemail.hu Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr Győrffy Edit Márta 2013-04-05 20:57:31
Tisztelt Doktornő! Fiatal nő vagyok. Technikai okok miatt meg kellett ismételni a tüdőszűrésemet. Először digitális (modern) technikával, másodszor régi hagyományos lágysugaras? technikával, és régi géppel. Két kérdésem lenne, ami miatt rettenetesen aggódom. Beszéltem egy radiológussal, aki azt mondta hogy lágysugaras technikát már nem lehet alkalmazni vizsgálatoknál. Ön tud-e ilyen törvényi szabályozásról? A másik probléma ami miatt aggódom: azt olvastam, hogy egy régi gép sugárdózisa, akár 1,2 msV is lehet, szemben a mellkasröntgen 0,2-es átlag értékével. Ön szerint ekkora különbség lehet, illetve ezt ellenőrzik? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Ildikó
Kérdező: bodoild@freemail.hu Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Juharos Ágota dr 2013-03-30 12:11:42
Tisztelt Doktornő! Két és fél éve volt egy agyi keringési zavarom. Azóta van kettős látásom. Közben kiderült,hogy pajzsmirigy túlműködésem van és ennek tudták be a kettőslátást. De az MR kötőszöveti megvastagodást nem igazolt.1 éve abbahagyatták velem a gátlószeres kezelést. Ezután elküldtek neuroopthalmologushoz aki agytörzsi keringési zavarra gyanakodott,ezt feltételezte a kettős látásom hátterében. Másfél éve Dr Somlai főorvosnő vizsgált aki szintén neuroopthalmologus ki szintén agytörzsi szemmozgató funkcio zavarára gyanakodott.Otoneurológián kizárták az agytörzs keringési zavart.2011.-én készült MRA vizsgálat negatív volt. Ma voltam ismételten szemészeti szakrendelésen.A lelet a következő: Kettőskép vizsgálatkor rectus externusok működése elmarad,egyúttal oldalra tekintéskor convergencia spasmus alakul ki ami a szemhéjak bezárása,majd újra kinyitása után szűnik. Vélemény: tünetei agytörzsi szemmozgás zavarra utalnak. Tisztelt Doktornő! Ön javasolna újbóli MR vizsgálatot? Esetleg az itt leírtakból lehet következtetni,hogy milyen agytörzsi zavarom lehet? Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: B.László
Kérdező: Laca76 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Juharos Ágota dr 2014-10-02 20:51:00
Tisztelt Doktornő/Úr ! Lassan 3 éve különböző szakterületeken praktizáló szakorvosok vizsgálnak.Egy dologban mindegyiküknek megmeggyezik a véleményük.Nukleáris agytörzsi zavarra gyanakszanak.2 éve volt koponya MR és MR angiográfiám ami negatív lett.Ma voltam ismételt szemészeti szakvizsgálaton ahol a szakorvos szintén agytörzsi zavart vél látni a betegségem hátterében.Szeretném megkérdezni,hogy mekkora méretet kell elérni az "elváltozás" mértékének,hogy az MR kimutassa?? Válaszukat előre is köszönöm!
Kérdező: Laca76 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Juharos Ágota dr 2013-02-14 21:00:25

Reklám


E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank