Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Hasi csomók

Hasi csomók kérdések és válaszok

Hasi csomók
Tiszteletem!tegnap este tusolás közben vettem észre,cseresznye nagyságú fájdalmas csomókat köldök alatt.jobboldalon puhább a hasam,baloldalon keményebb!szétszórtan vannak a csomók.csak nyomásra fájnak.mik lehetnek ezek?nyirokcsomóduzzanat?régebben is volt ilyen,de más betegség kezelés miatt,nemfoglalkoztunk vele!köszönöm
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2016. július 10. 22:17
Kedves Kérdező!
A hasi csomók, amelyeket zuhanyozás közben vett észre saját magán, nagy valószínűséggel fájdalmas bőr alatti zsírcsomók. Igen valószínűtlen, hogy nyirokcsomók lennének, mert azok a hasfal alatt , mélyen helyezkednek el. Dercum betegségént (lipomatosis dolorosa) tartja számon a szakirodalom ezt a ritka megbetegedést. (Egyébként a bőr alatti zsírcsomók (lipomák) megjelenése nagyon gyakori jelenség, azonban sohasem fájdalmas!) Egészen biztosan csak szövettani vizsgálattal lehet megállapítani, hogy valóban zsírcsomókról van-e szó. A betegség oka nem ismert. Igen gyakran súlygyarapodás, esetleg hormonális változás figyelhető meg a csomók kialakulásával párhuzamosan. Azt sem tudjuk, hogy miért fájdalmasak ezek a csomók - feltételezik, hogy idegeket nyomnak.
Sebészhez kellene fordulni, aki a szövettani vizsgálathoz ki tud venni egy csomót. A mikroszkópos vizsgálat fogja igazolni, hogy valóban zsírszövetből áll-e a fájdalmas csomó. A csomó(k) eltávolítása egyúttal megszünteti a panaszokat is. Hasonló tünetek természetesen más betegségben is előfordulhatnak - ezektől is segít a szövettani vizsgálat elkülöníteni a jelen esetet. Nincs specifus kezelés: a sebészeti eltávolítás a leggyakrabban választott megoldás. Lidocain vagy steroid (mellékvesehormon) injekció, sőt egyéb, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszer adását is megkísérelhetjük.
A teendő tehát egyértelmű: egy csomót el kell távolítani és szövettanilag megvizsgálni. Mielőbbi javulást kívánunk!
Megválaszolta: Dr.Sréter Lídia
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank