Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Fájdalmas hüvelykujj -műtét vagy bütyök?

Fájdalmas hüvelykujj -műtét vagy bütyök? kérdések és válaszok

Fájdalmas hüvelykujj -műtét vagy bütyök?
Körülbelül 8 hónappal ezelőtt patkába rúgtam a hüvelykujjammal. Sokáig és nagyon fájt, elmentem röntgenre. A röntgen semmit nem mutatott ki akkor, ezért kerestem egy ortopéd orvost.
Ez fél évvel ezelőtt volt. Akkor az ortopéd orvos azt mondta, hogy az izületbe beleáll egy kis csontdarab, ami be van gyulladva. Választhattam a steroid injekció és az antibiotikumos kezelés között. Én a 2.-at választottam.
A gyulladás feltételezem elmúlt, a fájdalom csökkent, és már nincs is bedagadva az ujjam, de továbbra is állandóan fáj, és nem tudom behajlítani a lábujjam.

Most januárban újra elmentem röntgenre.
A lelet: Jobb I. MTP izületi rés kissé szűkebb, a metatarsus fejecskén kis osteophyták látszanak. Lezajlott traumára utaló eltérés nem látható. Az elváltozás degeneratív jellegű.
Elküldtem az orvosomnak a leletet és a felvételt. Azt mondta látja a problémát és műteni kell.

A dolog érdekessége, hogy januárban felkerestem egy másik ortopéd orvost is, aki teljesen mást mondott.
A doktornő diagnózisa az alábbi volt:
jobb I. MP izület fájdalmas, mozgása beszűkült, szeptemberben trauma. RTG felvételen: I. metatarsus varus, hallux valgus, interphalangealis hallux valgus is, apró osteophyták, sesamcsont lateralisált. Podoscoppal: a terhelés mko végtag között egyenletesen oszlik meg. Sarok valgus 10fok. Süllyedt haránt boltozatok, hallux valgus. Jobb I. MP izület mozgása kissé beszűkült, fájdalmas. duzzanat, hyperaemia nem látható.
A doktornő Starflex betétet, éjjelre bütyökhúzót, Phenylbutazonos borogatást és lábtornát javasolt.
Szerinte semmi köze a patkába rúgásnak a fájdalmaimhoz, csak előre hozta a fájdalmak jelentkezését. (Csak mellékesen jegyzem meg, a diagnózist az előtt állította fel, hogy a röntgent megnézte volna, illetve elsőre nem is tudta megnézni, mert a számítógépén nem tudta megnyitni, majd átment egy másik géphez, ahol állítólag megnézte, és semmi érdemlegeset nem látott, csak azt, hogy bütyköm van.)

A talpbetétet kiváltottam, tornáztatni szoktam a lábam, a bütyükhúzót nem vettem még meg, kissé borsos ára volt már a talpbetétnek is, a bütyükhúzóval gondoltam még várok. (Javulást nem érzek azóta sem.)

A gyógyászati boltban, ahol a betétet készítették, a hölgy, aki vizsgálta a lábam csodálkozott a bütyükhúzó szükségességén, ő azt mondta nem lát komolyabb problémát, szerinte nem ettől fáj a lábam, de hozzátette, ő nem szakorvos.

8 hónapja nem tudok rendesen járni, korlátoz a munkavégzésben is. Pincérnő voltam, de nem bírtam az egész napos talpalást és rohangászást ezzel a fájdalmas problémával, szóval ott kellett hagynom a munkám.
Jelenleg a műtéti időpont kitűzésére várok, de tele vagyok kétségekkel. Nem tudom kinek higyjek, valóban szükséges-e a műtét, megoldja-e egyáltalán a problémát?

Válaszát előre is köszönöm:
29éves nő
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2014. március 02. 18:55
Tisztelt Hölgyem! Megpróbálok válaszolni a feltételezett kérdésekre, hiszen nem egyértelmű számomra, hogy mire is keresi a választ. Véleményem (anélkül, hogy a lábát és a rtg-t láttam volna):
1. A sérülés és a röntgenen látható osteophyták között nincs összefüggés.
2. Ugyanez igaz a bütyökre.
3. A fájdalom tényleg lehet, hogy akkor erősödött fel.
4. Kizárt, hogy ugyanarra az eltérésre ugyanaz az orvos antibiotikumos vagy steroidos kezelést ajánljon, a kettő általában kizárja egymást.
5. A bütyökhúzó használata illetve annak indoka nagyon szűk egy esetleges kezelésben, nem valószínű, hogy magánál használna.
6. A leírtakból a starflex betét sem az, ami elsősorban a panaszai okát megoldaná.
7. Amennyiben fáj és nem javult és valóban csak ezek az osteophyták az egyetlen eltérések, akkor reális egy műtét.
Tisztelettel: MSz
Megválaszolta: Molnár Szabolcs
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás



Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank