Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Emésztőrendszeri vagy egyéb okok?

Emésztőrendszeri vagy egyéb okok? kérdések és válaszok

Emésztőrendszeri vagy egyéb okok?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Mint a címben is látható, kérdésem arra irányul, hogy vajon fel kellene-e keresnem egy gasztroenterológust, vagy pszichológiai eredetű problémáról lehet szó? 15 éves koromban szívritmuszavarral diagnosztizáltak, amelyet plombálással megszűntettek. Az utóbbi pár hónapban azonban extrasystoléim vannak, változó sűrűséggel, átlagosan fél óránként-óránként 1-2. Közben egyéb "tünetek" is jelentkeztek: állandó fáradtság, szédelgés (a vérnyomásom 100-115 között szokott lenni, pulzus 67-90 között), gyengeség, néha nehézlégzés. Kb. az említett időszak felétől egyre sűrűsödő éhségérzet, amit enyhe remegés, erősebb végtag gyengeség és általános rosszullét kísér, erős gyomormozgásokkal (inkább morgás), már 2 óránként éhes leszek. Közben egyre kevesebb ételt tudok megenni, mert étkezés közben/után nehézlégzés, fejzsibogás, izzadás, bélmozgások, és ezek miatt idegesség alakul ki. A fülem azóta állandóan zúg. Székletem állaga változó, de inkább puhább. Ha nagyon ég a gyomrom, akkor háztartási keksszel szoktam enyhíteni, az segít. Szinte állandóan innom kell. 1 hónapja pánikzavarral diagnosztizáltak, tömegközlekedéstől való félelemmel, de már régebb óta tudom, hogy fennáll, csak most mentem el vele orvoshoz. A rexetint most fogjuk cserélni, mert súlyosbította az állapotomat. A háziorvosom szerint a léírt panaszaimat a pánikbetegség okozza, de kicsit kételkedem, mert a felírt nyugtató eddig egyszer sem segített ezeken a rosszulléteken, illetve nem sikerült elég pontosan leírnom neki a tüneteket. Új munkahely miatt részt kellett vennem: kardiológiai kivizsgáláson, itt az orvos azt mondta, az extrasystolé nem veszélyes és nem igényel kezelést (ez igaz?), egyéb eltérést nem talált; vérvételen, székletvizsgálaton, vizeletvizsgálaton, tüdőszűrésen, minden leletem negatív lett. Gondolkozom, hogy érdemes-e elmennem gasztroenterológushoz, vagy tényleg tipikusan pszichés gondok állhatnak a háttérben? Előre is köszönöm a választ!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2014. július 10. 11:46
Kedves Kérdező!
A leírt tünetek kiindulópontja lehet valamilyen emésztőrendszeri zavar (elsősorban ún. irritábilis bél szindróma), amit érdemes lenne tisztázni, de nagyon valószínű, hogy a problémája nagyobb részben vezethető vissza szorongásra, esetleg hangulatzavarra, amit nem kizárólag gyógyszerrel, hanem pszichoterápiával is lehet kezelni (célszerűen gyógyszerrel együtt)!
Dr. Lakatos László
Megválaszolta: Dr. Lakatos László
2014. július 09. 03:56
Igen, döntően pszichés okai lehetnek a rosszulléteknek. Az extrasystole lehet ideges tünet, ha kevésbé fog szorongani, elmúlik. A szorongásával kéne valamit kezdeni, a pszichoterápiát javasolnám. A nyugtatók, szorongásoldók nem oldják meg a probléma okát, csak a felületen csökkentik a szorongást.Lehet, hogy már a korai szívproblémájának is legalább
részben, vagy döntően pszichés oka volt. Én hinnék a háziorvosnak, és lelkileg próbálnám meg rendezni a problémát.
Megválaszolta: Dr Machó Adrienn
2014. július 08. 07:13
Kedves Asszonyom/Uram!
Magam nem nagyon vagyok híve az internetes orvoslásnak, levele azonban annyira pontos és részletes, hogy igyekszem érdemi választ adni.

Természetesen nem lehet bizonyosat mondani, de véleményem szerint a panaszok nagyobb része ideges természetű.A levél pontossága, szabatossága is pedáns, pontos személyiségre utal. Az ilyen személyiség mellett gyakoribbak az önfigyelős, ideges panaszok. Erre utal továbbá a tünetek színessége, sokfélesége, valamint az eddigi vizsgálatok negatív volta is. Végül - mint írta - ki is mutatták pánikbetegségét.

Ami az extrasystolet illeti, annak van "veszélyes" és valóban "nem-veszélyes" formája is. Ezek elkülönítése egymástól kardiológus (vagy belgyógyász) szakorvosra tartozik, ezzel most nem foglalkoznék.

Végül a válasz: a betegség nem tűnik gastroenterológiai eredetűnek, de ez csak egy távoli becslés és nem diagnózis.
Megválaszolta: Prof. Dr. Papp János
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás



Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank