Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Zab - eheted és ihatod is az egészséges gabonát!
2015. február 13. 20:59

zab, gabona, egészség, lisztérzékenység, vitamin

Zab - eheted és ihatod is az egészséges gabonát!
Kása is készült belőle, de egykor sörként sem vetették meg. Aztán jött a zabkorpa, majd a zabpehely. Azt tudjuk, hogy az állatok is szívesen fogyasztják, ám szép lassan, mi emberek is felfedeztük. Rendkívül sokoldalú élelmiszer, az egészséges életmód követői számára szinte nélkülözhetetlen. Rengeteg oka van, amiért érdemes szeretnünk a zabot.
Zab - eheted és ihatod is az egészséges gabonát!

Leginkább zabpehely formájában találkozhatunk vele, melyet vízben vagy tejben felfőzve, joghurtban vagy kefirben megpuhítva fogyaszthatunk. Ám alapja lehet már sokféle süteménynek, házilag elkészített müzliszeletnek is. A zabpehely megőrlésével kapott zabpehelyliszt remekül szolgál panírozáshoz, főzelékek, mártások sűrítéséhez. A zabkorpa pedig a rosthiányos táplálkozás kialakulásának kitűnő ellenszere.

Zab, az igazi vitaminbomba

Ez a gabona a B-vitaminok csoportjából szinte az összeset tartalmazza, azon kívül még E-vitamint is. Ám nem nélkülöz olyan ásványi anyagokat sem, mint a magnézium, vas, cink, foszfor, kalcium, kálium. De esszenciális aminosavak is megtalálhatóak benne, illetve fehérjetartalma is igen magas. Ami miatt sokan tartanak tőle, az a viszonylag magas kalória tartalma (337 kcal/100 gramm). Ám ezt ellensúlyozza, hogy rengeteg energiát juttat szervezetünkbe, anélkül, hogy gyomrunkat megterhelné.

Idd teaként vagy csobbanj benne egyet!

Gyógyító, illetve pozitív hatását, akár bizonyos betegségek esetén is, nemcsak a természetgyógyászat, hanem a tudomány is elismeri. A természetes módszerek hirdetői mindenek előtt zöld állapotú, vagyis a még virágzás előtt leszüretelt zabot használják. Ilyen formában készíthető belőle tea, mely segíti szervezetünket megszabadulni a méreganyagoktól. Ha a fürdővizünkbe tesszük, segíthet bőrhibák esetén, illetve gondoskodik róla, hogy bőrünk selymes és bársonyos maradjon. Ám rendkívül jót tesz egy ilyen fürdő a reumás és izomfájdalommal „megáldott” végtagoknak is.

Gyógyszer búra, bajra

Már a hagyományos kínai gyógyászatban is ismerték, a vércukorszint szabályozására használták, illetve használják. Nálunk is ajánlják a dietetikusok cukorbetegség, továbbá szívbetegség esetén. Utóbbira jó hatással van, hogy már napi két adag zabpehely, vagy egy csésze zabkása elfogyasztása csökkenti az úgynevezett „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintjét, akár 8-23%-kal is.

Ballasztanyagainak köszönhetően nagy segítséget nyújthat gyomor-bél panaszok esetén. Ezek az emészthetetlen ballasztanyagok egy védőréteget képeznek a gyomor és a bél falán, megóvva ezzel a nyálkahártyát a savas gyomorsavtól.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

A gluténre, vagy sikérfehérjére való túlérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája állandó gyulladásban lehet. Ennek tünetei a hányás, hasmenés, fáradtság, súlyvesztés. Alacsony gluténtartalma miatt a tiszta (vagyis más, esetleg magas gluténtartalmú gabonáktól mentes) zabból készült termékeket e betegségben szenvedők is fogyaszthatják. Ám csakis orvosi felügyelet mellett, napi 50 grammnál nem többet.

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/zab-eheted-es-ihatod-is-az-egeszseges-gabonat
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK