Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Vigyázzon, ma akár le is éghet!
2013. április 25. 09:11

napfény, UV-A, időjárás, humánmeteorológia

Vigyázzon, ma akár le is éghet!
Csütörtökön fronthatás nem terheli a frontérzékenyek szervezetét, azonban a déli órákban erős lesz az UV-sugárzás, és akár le is éghet a bőr, ha nem figyelünk.
Vigyázzon, ma akár le is éghet!

Tartósan frontmentes az idő a Kárpát-medencében, a magasban azonban melegedés zajlik, ami a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhe fejfájást és koncentrálási problémákat válthat ki. Megnövelt folyadékbevitellel – lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel vagy zöld teával – csökkenthetőek a panaszok, és még fel is frissülhetünk - figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A napállás jelenleg az augusztus véginek felel meg, az UV-sugárzás szintje pedig 12 és délután 3 óra között többfelé eléri az erős fokozatot. Védelem nélkül az érzékenyebb bőrűek ne menjenek a napra, már 20-30 perc alatt is leégést szenvedhetnek. Ilyen rövid idő is elég a világos bőrűeknek és a kisgyerekeknek ahhoz, hogy fájdalmasan kipirosodjon a bőr, de huzamosabb napon tartózkodás még a kevésbé érzékenyek számára is káros lehet.

Használjunk 30-as, gyerekek esetében 40-es faktorszámú naptejet, és gondoljunk arra, hogy a végtagokon kívül a vállunk és az arcunk is megpirulhat. Használhatunk UV-szűrős arckrémet, ajakbalzsamot is, és ne feledkezzünk meg a bevizsgált napszemüvegekről sem! Az érzékenyebbek a kora délutáni órákban inkább húzódjanak árnyékba, és kerüljék a nagyobb vízfelületek környékét, onnan ugyanis pluszsugarak érhetik a bőrt.

A nyírfa már egyre többfelé okoz panaszokat szerte az országban, a leggyakrabban tüsszögés, orrfolyás, szemkönnyezés jelentkezik. Emellett a nyárfára, és a gyertyánra érzékenyek tünetei is megszaporodhatnak. A napos, száraz délutáni órákban van a legtöbb virágpor a levegőben, ilyenkor érdemes inkább zárt térben tartózkodni, és amikor hazaértünk, lecserélni az utcai ruházatot.

A közlekedésre veszélyes időjárási jelenségre nem kell készülni, azonban alacsony napállás idején (alkonyatkor és pirkadatkor) a besütő Nap elvakíthatja, megzavarhatja az autóvezetőket. Tanácsos napszemüveget bekészíteni az autóba. A melegedés miatt kissé szétszórtabbak, figyelmetlenebbek is lehetünk, hosszabb út során tartsunk rövid pihenőket, a friss levegő felfrissíthet.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK