Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon
2013. január 09. 07:54

gyümölcslé, baktérium, élelmiszer

Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon
Szakemberek szerint növényvédőszer és viasz lehet a felületkezelt gyümölcsök héján.
Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon

Bár a citrusfélék héját az esetek túlnyomó többségében nem fogyasztod el, a különböző süteményekbe belekerülhet reszelve.

Mivel a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Nébih.

Felületkezelt gyümölcsök

A hivatal közleménye szerint bár számos sütemény szinte elképzelhetetlen a citrusfélék nélkül, kevesen tudják, hogy a távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök a két-három nap szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel.

Növényvédőszer és viasz

A felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviaszalapú. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héjára biztosan viaszt visznek fel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nézd meg a címkét!

Azt, hogy a gyümölcs csak viasszal bevont, vagy növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, illetve az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton fel kell tüntetni. Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lehet lemosni - ismerteti a hivatal. A közleményben hozzáteszik azt is: ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, körültekintően kell eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

Süteményhez kandírozott gyümölcs

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével lehet meggyőződni a gombaölőszer-mentességről.

Forrás: http://www.femina.hu/
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK