Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyes betegségeket is megelőzhetsz a sörrel!
2014. augusztus 18. 22:00

sör, betegségmegelőzés

Veszélyes betegségeket is megelőzhetsz a sörrel!
Tegyük a szívünkre a kezünket: ha nyár, akkor legjobban egy, a csapból/üvegből/dobozból frissen „facsart” „jópofácska” sör esik. Amellett, hogy frissít, rengeteg pozitív élettani hatással is bír. Persze távol van a gyógyszer kategóriától, de a sörről annak sem kell lemondania, aki egyébként az egészséges életmód híve. Sőt! Leginkább azoknál fejtheti ki pozitív hatásait, akik egyébként is ügyelnek a betegségmegelőzésre és egészségük megőrzésére.
Veszélyes betegségeket is megelőzhetsz a sörrel!

 

Kezdjük az alapoknál

Kevés sör létezik humulus lupulus, ismertebb nevén komló nélkül. A toboz alakú virágairól felismerhető, egészségstimuláló kúszónövény gyógynövényként is ismert, megtalálható különböző teakeverékekben, sőt, tabletta formájában is kapható. Forrázatát nyugtató és enyhe altató hatása miatt fogyasztják, de kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére is ajánlott. Szintén anyatejen keresztül hatva, az érzékenyebb babák nyugtatására is használatos. (Természetesen minden esetben szigorúan az orvossal folytatott konzultáció után!)

Sörkészítésnél aromát, illatot, zamatot, keserűséget biztosító anyagként és természetes tartósítószerként „népszerű”. Hogy nyugtató, altató, emésztést elősegítő, azt már tudjuk, de antioxidásként ható összetevői, mely akár a rák gyógyítását is elősegítheti, kevésbé ismertek.

Sör, receptre?

Bizony, különböző kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a folyékony kenyér pozitív hatással bír a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ez annak is köszönhető, hogy csökkenti az LDL-t (ártalmas koleszterint), de növeli a „jó” koleszterint, és pozitív hatással van a vérkeringésre. Mértékletes fogyasztása (férfiaknál maximum napi 40 gramm -kb 2 pohár, nőknél maximum napi 20 gramm - kb. 1 pohár) 50%-kal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, azáltal, hogy gátolja az artériákban a lerakódások és a véralvadék kialakulásának esélyét. Hasonló hatással bír a stroke esetében is.

 

Kutatások arra is rámutattak, hogy a rendszeres, ám mérsékelt sörfogyasztás csökkentheti az időskori demencia kialakulásának az esélyét is, mivel fokozza az agyműködést. Természetesen sok függ a sör alkoholtartalmától és valós vitamin valamint ásványi anyag tartalmától is.

A sör élet, erő, egészség!

És tényleg! Amellett, hogy vízhajtó és a vesekőképződést megelőző hatása van, rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmazhat. Többek között B1, B2, B3, B6, B9 és H vitamin is van a finom, kesernyés nedűben, de olyan fontos anyagok is megtalálhatóak benne, mint a cink, a magnézium, a foszfor és a vas. De jelen van benne a B9-vitamin, vagy más néven folsav is. Léteznek már biosörök, sőt, van magyar biosörünk is az organikus étrend híveinek.

Természetesen, mindezek mérsékelt fogyasztás esetén érvényesek. Ha túlzásba visszük, annak a kezdeti másnaposságon túl előbb, vagy utóbb sörhasban és egyéb másban megmutatkozó hatásai lesznek. Tehát csak mértékkel élvezzük!

Egészségünkre!

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK