Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyes az ujjakat szabadon hagyó kesztyű
2013. november 12. 07:20

fagyás, fagyási sérülés

Veszélyes az ujjakat szabadon hagyó kesztyű
Az ujjakat szabadon hagyó, SMS-íráshoz is használható félkesztyű a praktikum szempontjából hasznos ugyan, de a lehetséges fagyási sérülések révén akár amputáció is szükségessé válhat miatta.
Veszélyes az ujjakat szabadon hagyó kesztyű

"Kéz- és lábujjaink az orrunkkal, illetve a fülünkkel együtt azon testrészeink közé tartoznak, amelyek elsőként érzékelik a hideget és a nedvességet, így fagyási sérülés miatt gyakran kell amputálni őket. Sokkal jobb fedett ujjakkal, egy kicsit lassabban bepötyögni a szöveget a telefonunkba, mint átesni egy ilyen műtéten" - figyelmeztetett Dr. Arthur Sanford, az egyesült államokbeli Loyola Egyetem traumatológusa.

A fagyási sérülések általában a szívtől legtávolabbi testtájakon, illetve a szabad levegőnek kitett helyeken keletkeznek, az alacsony hőmérséklet ugyanis elpusztíthatja a szöveteket. A szakértő hozzátette, hogy a probléma valamennyi korosztályt fenyegeti. "Egy idős hölgy, aki csak a postaládáig merészkedik ki, de elesik, és órák múlva hívnak hozzá segítséget, tipikus áldozat lehet. Csakúgy, mint egy alkoholmámoros szórakozásból hazatámolygó fiatal" - mondta Dr. Sanford.

Az orvos tanácsa szerint huzamosabb ideig tartó hidegben tartózkodás után szobahőmérsékleten vagy langyos vízben célszerű melegedni. "Ne használjunk forró vizet, ne dörzsöljük hóval a testünket és ne masszírozzuk bőszen az érintett területeket, mert mindez ronthatja a helyzetet" - oszlatta el a tévhiteket a Loyola Egyetem munkatársa, aki a következő megelőző intézkedéseket ajánlja a fagyási sérülésekkel kapcsolatban:
 

  • Réteges öltözködés. Ha a pulóver vagy az egyik zokni átnedvesedik, célszerű azonnal lecserélni. A láb különösen érzékeny terület ebből a szempontból.

  • Sapka, kesztyű, meleg cipő és zokni viselete. Az SMS-ezésről való lemondás szó szerint ujjakat menthet.

  • Ha az érintett terület zsibbad, vörösre vagy kékre színeződik, megduzzad, forró érzetű, azonnal orvoshoz kell fordulni. A sürgősségi ellátást végző orvos mindent meg fog tenni a szövetek megmentéséért.

  • Amennyiben a testhőmérséklet 35 Celsius fok alá csökken, kihűlésről, más szóval hipotermiáról beszélünk. Ez az állapot 1979 és 1998 között 700 amerikai életét követelte.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK