Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyben vagyok, merre nézzek?
2013. április 12. 08:52

szem, pszichológia

Veszélyben vagyok, merre nézzek?
Az evolúció hátterében a tekintetkövetés a vezetői magatartás egyik legrégebbi megnyilvánulása. Holland kutatók most bizonyították, hogy veszély esetén arra nézünk, amerre a domináns megjelenésű emberek.
Veszélyben vagyok, merre nézzek?
Már a három hónapos csecsemők például már követik szüleik szemmozgását. Az amszterdami Vrije Universiteit pszichológusai szerint veszély esetén az emberek a férfias és domináns megjelenésű emberek tekintetét követik.


Amikor azonban biztonságban érzik magukat, a férfiak és a nők szemmozgását egyaránt követik.

A PLoS One szaklapban közzétett kísérletükben Garian Ohlsen, Wieske van Zoest és Mark van Vugt pszichológusok először veszélyes és nem veszélyes helyzetek fényképeit mutatták az alanyoknak. Ezután a szakértők azt figyelték, hogy a résztvevők a férfiak vagy a nők tekintetét követik-e. Kiderült, hogy az alanyok a férfiak és a nők tekintetét egyaránt követték a nem veszélyes helyzeteket ábrázoló képek megtekintése után, a veszélyes helyzetek képei után azonban csak a férfiak szemmozgását követték.

"Az, hogy az emberek a férfiak vagy a nők tekintetét követik, attól a kontextustól függ, amelyben az emberek azokat a szemmozgásokat észlelik" - magyarázta Mark van Vugt professzor. "Veszély esetén az emberek egyértelműen hajlamosabbak a férfias és domináns megjelenésű személyek tekintetének követésére. Az emberek valószínűleg azért követik a domináns vezetőket veszélyes környezetben, mert ezek a vezetők azt az érzést sugározzák feléjük, hogy biztonságuk szavatolva lesz."

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK