Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Vérrokonok között kétszer több sérült baba születik
2013. július 05. 09:02

sérülés, vérrokon, vérfertőzés, gyerekek

Vérrokonok között kétszer több sérült baba születik
Az unokatestvérek gyermekei kétszeres eséllyel születnek fejlődési rendellenességgel, noha az ilyen esetek száma így is alacsony - mutatta ki egy új angliai kutatás.
Vérrokonok között kétszer több sérült baba születik

Egy nagy lélekszámú pakisztáni kolóniát is magában foglaló angol városban végzett vizsgálat azt találta, a veleszületett betegséggel élő, pakisztáni származású gyerekek 30 százalékának vérrokonok a szülei. A kutatók szerint a fellelt bizonyítékok nagy haszonnal járnak azoknak a viszonylag zárt népcsoportoknak a felvilágosításában, amelyek elfogadják és szentesítik a közeli rokonok házasságát, ilyen például az amis vagy a kurd közösség. 

A veleszületett "hiba" lehet egészen kis testi hiba, eggyel több ujj a kézen vagy a lábon, ám súlyos, életveszélyes állapot is, például lyukas szívfal vagy agyi fejlődési zavar. 

"Az unokatestvérek házassága háromról hat százalékra növeli ugyan a születési rendellenességek kockázatát, az abszolút számok mégis alacsonyak, hiszen a vérrokonok gyermekeinek 94 százaléka tökéletesen egészségesen jön a világra" - hangoztatta Eamonn Sheridan, a vizsgálat egyik vezetője, a Leedsi Egyetem klinikai genetikusa.

Az észak-angliai Bradford városában végzett, a maga nemében a legnagyobb felmérés 11 300, 2007 és 2011 között született gyermek adatait vizsgálta meg. A kutatók azt találták, hogy a nagy pakisztáni közösséget is magában foglaló városban a rendellenességgel világra jött babák rátája 3 százalék, majdnem duplája az országos 1,7-nek. A pakisztáni alcsoporton belül a sérült babák 77 százaléka fogant vérrokoni kapcsolatból.

Neil Small, a Bradfordi Egyetem egészségkutatási professzora azt mondta, reménykedik, hogy a tanulmány egyértelmű bizonyítékai tudatosítják az érintett csoportokban a megelőzés fontosságát. 

Az új-zélandi Otago Egyetem zoológusa, Hamish Spencer korábban szintén végzett kutatásokat a vérrokoni házasságokról, és arra intett, a felvilágosítást az érintett népcsoportok kultúrájának tiszteletben tartásával, nagy körültekintéssel kell végezni.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK