Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Végzetes feledékenység? Miért hagyod az autóban a gyereked?
2014. július 28. 21:51

feledékenység, autó, gyermek

Végzetes feledékenység? Miért hagyod az autóban a gyereked?
Hároméves kisgyereket szabadítottak ki tegnap a rendőrök Balatonfüreden egy parkoló autóból. A szülők nem voltak a közelben, a rendőröket egy járókelő értesítette.
Végzetes feledékenység? Miért hagyod az autóban a gyereked?

A hírek szerint az autót sütötte a nap, a külső hőmérséklet 30 fok körül járt, és a kicsi a rendőrök erőteljes kopogtatására sem reagált. A rendőrök betörték a kocsi ablakát és kiemelték a kicsit, akit az időközben kiérkező mentők megvizsgáltak. Szerencsére nem kellett kórházba szállítani a gyereket, de az eset valószínűleg nem zárul le ennyivel. Arról nem szóltak a híradások, hogy ki hagyta az autóban magára a picit, és arról sem, hogy "tudatos" vagy véletlen volt az eset. Lehet, csak „egy percre” szaladt el a felelős, aztán feltartotta valami, az is lehet, egyszerűen elfelejtette, hogy a gyerek az autóban alszik.

Forrás: Thinkstock

Az ilyen jellegű feledékenység azonban könnyen fordulhat át tragédiába is. Bár azt gondolnánk, hogy egy szülővel ilyen nem történhet meg, nem létezik, hogy az autóban felejtheti a gyerekét egy apa vagy anya - drámák sora bizonyítja ennek ellenkezőjét.

A Life.hu is foglalkozott már autóban felejtett gyerekek eseteivel, de időről időre tele van a sajtó a hasonló rémtörténetekkel. A CNN szerint csak tavaly, Amerikában 44 gyermek veszítette így az életét. Idén 13 kicsi halt meg autóba zárva.

Nem adta be a bölcsibe a gyereket

Nem is olyan régen egy 22 hónapos kisfiút felejtett el az apa betenni a bölcsibe. A megszokott útvonal után megállt a munkahelye előtti nyitott, napsütötte parkolóban és csak órákkal később kapott észbe, hogy reggel a gyerekkel indult el otthonról. Amikor lerohant a kicsihez, az már nem élt. Hőguta végzett vele. Bár később a szándékosság gyanúja is felmerült az apával kapcsolatban - kiderült, hogy néhány nappal az eset előtt többször is rákeresett a neten arra, hogy mennyi idő alatt halhat meg a hőségben egy autóba zárt gyerek -, ő és a feleség is azt vallotta, éppen azért foglalkozott a dologgal, mert szerette volna elkerülni, hogy velük hasonló dolog megtörténjen.

Hol van a gyerek?

Lyn Balfour is a felforrósodott autóban felejtette kisfiát. A történet pedig kísértetiesen hasonlít az előző esetre: ő is munkába indult, elfelejtette a bölcsinél kirakni a 9 hónapos babát, és csak délután szembesült a történtekkel, amikor a bölcsőde gondozónője hívta telefonon, hogy miért nem vitte aznap a gyereket, hogy hol van a baba. Az édesanya még vissza is kérdezett: „nem a bölcsődében van?” vagyis valóban fogalma sem volt arról, hogy mit tett. A bírósági tárgyaláson lejátszották azt a felvételt, ahol zokogva, pánikban hívta a 911-et - mint bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a dolog valóban gondatlanságból történt meg.
A bíróság szerint éppen elég büntetés az édesanyának szeretett gyermeke elvesztése, külön büntetést nem szabott ki rá. Lyn azóta csatlakozott ahhoz a nonprofit szervezethez - a Kids And Carshoz -, amely éppen az ilyen esetek elkerülése miatt jött létre.

Plüssmaci a kulcstartón!

A megelőzés rendkívül fontos ezeknél az eseteknél, hiszen csak úgy kerülhető el a baleset, ha a szülő nem felejti el, hogy "vele van a gyerek". Nehezítő körülmény azonban a rutin, amikor valaki mindent mindig ugyanúgy csinál - és ezért zárja ki a tudata a gyereket, mert adott helyzetben nem vele szokott lenni a csöppség, illetve ha alszik a kicsi és nem jelzi a jelenlétét. A következő dolgok segíthetnek észbe kapni: ha a hátsó ülésen van a gyerek, akkor a táskát mindig mellé tegyük le (természetesen bezárva), mert amikor a táskáért nyúlunk, a gyereket is "észrevesszük". Beszéljünk a gyerekhez folyton, akár akkor is, ha alszik, mert így tudatosítjuk, hogy velünk van. Tegyünk a kulcstartóra egy nagy plüssfigurát. Ha tudjuk, hogy nekünk kell oviba, bölcsibe vinni, állítsunk be a munkaidő kezdésére egy "ébresztő" csengetést, a csengőhang pedig legyen a gyerek hangja.

Forrás: Thinkstock

Bűntudat, pénzbüntetés, börtön?

A fenti füredi eset mentén arra is kíváncsiak voltunk, hogy hazánkban mire számíthat az a szülő (vagy felnőtt), aki autóban hagyja-felejt egy kisgyermeket. Megtudtuk, hogy ezekben az esetekben a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indíthat eljárást. Vizsgálják a körülményeket, azt, hogy mennyi ideig hagyták az autóban a gyermeket. Vizsgálják a felelős személyét is, vagyis hogy ki hagyta ott a kicsit, mekkora veszélyben volt a gyermek - többek között az autó belső hőmérséklete miatt is. Rendkívül fontos körülmény a gyermek állapota, a veszélyeztetés mellett esetleg kibővülhet az eljárás testi sértésre is az egészségkárosítás gyanúja miatt: hiszen hőgutát kaphat, esetleg kiszáradhat a gyerek. Illetve ha még szomorúbb a helyzet, ha a kicsi meghal, akkor emberölés miatt fog folyni vizsgálat. Az ügy kimenetelét természetesen az összes körülmény befolyásolja, de pénzbüntetésre, sőt szabadságvesztésre is számíthatnak mindazok, akik autóba zárva magára hagynak egy gyermeket.

Emellett azonban további vizsgálatra számíthatnak azok a szülők, akik a gyermeküket kocsiban „felejtették” vagy hagyták – és ez „ki is derül”. (Fontos adalék ugyanis, hogy az esetek csak egy igen kicsi százaléka válik „rendőrségi üggyé”, hiszen a legtöbb esetben a szülő az, aki észbe kap, vagyis még azelőtt visszaül a gyerekhez az autóba, mielőtt idegenek ezt meglátnák és értesítenék a hatóságokat.) Ha mégis a rendőrség szeme elé kerül az ügy, akkor viszont lehetnek az esetnek egyéb következményei is. 

A Life.hu szakértője, dr. Horváth Júlia családjogi ügyekben jártas ügyvéd elmondta: a rendőrség ezekben az esetekben értesíti a gyámhatóságot, amely szintén vizsgálni fogja a szülői felelősség kérdését. Természetesen a gyámhatóság is minden körülményt nagyító alá vesz és a vizsgálat során megállapítja, hogy a szülő milyen mulasztást vétett. Súlyos esetben az is előfordulhat, hogy a szülői felügyeleti jog, bírósági döntés alapján, megszüntetésre kerül.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK