Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Van megoldás a szülés utáni problémákra!
2013. február 13. 10:44

hajhullás, depresszió, szülés, striák

Van megoldás a szülés utáni problémákra!
A szülés önmagában csodálatos esemény, amely azonban nem várt kellemetlenségekkel is járhat a későbbiekben. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a leggyakoribb problémákra és azok kezelésére hívta fel a figyelmet.
Van megoldás a szülés utáni problémákra!
Nem szabad siettetni a regenerálódást
 
Bár a szülés után gyakorlatilag azonnal regenerálódni kezd a szervezet, azonban a szervek visszarendeződése nem gyors folyamat, hiszen a változás is kilenc hónap alatt zajlott le. Még ennél is több időt vesz igénybe, amíg az édesanyák visszanyerik erejüket és a szülés előtti alakjukat. Ám ezekre a feladatokra és kisebb nehézségekre a legtöbb nő számít. Van azonban néhány olyan probléma, amelyekre sokan nincsenek felkészülve. Holott közülük néhány ellen már a várandósság alatt is tehetünk - megelőzéssel.
 
Hajhullás
 
A terhesség alatti hormonális változások miatt a hajgyökereknél felgyorsul a sejtosztódás, meghosszabbodik a növekedésben lévő hajszálak élettartama, így a haj gyorsabban nő. Szülés után azonban a növekedés leáll, és ekkor kihullanak azok a hajszálak is, amelyeket normál hormonális viszonyok közt már régebben elvesztettünk volna. Tehát nem igaz a tévhit, miszerint a szoptatás „viszi el” a hajat. A kismamáknak már a várandósság alatt érdemes kímélő sampont használniuk, és ha a szülés utáni hajhullás nem szűnik meg néhány hónap alatt, bőrgyógyászhoz fordulni.  
 
Bőrápolás terhesség alatt és után
 
A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász- kozmetológusa a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól beszélt, amelyek a bőr és a haj állapotát érintik. 
 
Striák
 
Az úgynevezett terhességi csíkok nagyon gyakran kialakulnak az egyre növekvő pocakon, ez ellen csak a nagyon rugalmas bőrrel rendelkezők védettek. A csíkok szerencsés esetben maguktól elhalványodnak, de fontos, hogy próbáljuk megakadályozni a kialakulásukat. Praktikus már a terhesség elejétől használni a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, és amennyire lehet, visszaszorítani a hízást. A sok víz fogyasztása és a cinkben, fehérjében, A- és C-vitaminban gazdag egészséges táplálkozás, valamint a hideg-meleg vizes váltófürdő szintén hatékony lehet a striák ellen.
Baby blue
 
A gyermekágyi szomorúság az az állapot, amely a szülés utáni napokban jelentkezhet az anyukáknál. A fel-feltörő sírásnak és szomorúságnak nem csak a gyermek érkezése okozta megrendülés, a felelősség és a fáradtság állhat a hátterében, de a hormonális változások is. Ha azonban a néhány napig tartó állapot nem múlik el, feltétlenül segítséget kell kérni, hiszen akár szülés utáni depresszió is kialakulhat.
 
Aranyér
 
A megnövekedett méh és a magzat nyomást gyakorolnak az alsó has vénáira, aminek következtében a végbél körüli vénák is megduzzadnak, és megjelenik a fájdalmas és kényelmetlen kitüremkedő aranyér. Súlyos esetben a probléma sebészileg kezelendő, de más módszereket is érdemes kipróbálni a műtét előtt.
 
A rostdús táplálkozás és a mozgás könnyebbé – ezáltal fájdalommentesebbé – teszik a székelést. Ugyanilyen hasznos a bidé használata vagy legalábbis a vécéhasználat utáni tisztálkodás hideg, vagy legfeljebb langyos vízzel. A vadgesztenye és a ginkgo biloba tartalmú készítmények is hatásosak lehetnek, de az orvos is írhat fel krémeket, kúpokat a gyulladás, a viszketés és a fájdalom ellen.
 
Inkontinencia
 
A vaginális szülés után gyakran jelentkezik vizelettartási probléma, 40 felett pedig már a nők fele küzd ezzel a gonddal. – ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. -  Leginkább nevetés vagy köhögés kapcsán csöppenhet el vizelet, amely tünettel érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Hatékony javulást eredményezhet a rendszeres intimtorna (amelyet érdemes már a fogantatás előtt elkezdeni, hiszen a szülést is könnyítheti) és ha szükséges, a minimális beavatkozással járó műtétek is.
Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK