Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Újraélesztési rekord Szegeden
2013. szeptember 04. 08:17

elsősegély, újraélesztés

Újraélesztési rekord Szegeden
Önkéntesek egymást váltva tízezernyolcszáz percen, azaz egy teljes héten (!) keresztül gyakorolták a laikus újraélesztést egy felnőtt férfit formázó fantomon, és ezzel új rekordot állítottak föl.
Újraélesztési rekord Szegeden

Nagy Csaba szervező az MTI-nek elmondta, a szegedi kezdeményezés célja az emberek figyelmének felhívása a minél hamarabb megkezdett laikus újraélesztés fontosságára.

A szakember szerint sokan elsajátítják a mellkasösszenyomásból és levegőbefújásból álló újraélesztés alapjait, például a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó egészségügyi tanfolyamon. A tanultakat azonban nem igen van módjuk gyakorolni, szükség esetén pedig nincs bátorságuk hozzáfogni az újraélesztéshez.

Az egyhetes rekordkísérlet során négyórás turnusokban mentősök, a katasztrófavédelem munkatársai, egészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, a Vöröskereszt önkéntesei, baráti társaságok gyakorolták kétperces váltásokban egy felnőtt újraélesztő fantomon a helyes technikát.

A rekordkísérletben használt bábu mellett több fantomot is elhelyeztek, az érdeklődők ezeken megtanulhatták a helyes módszert - egyszemélyes újraélesztés során harminc szív- vagy mellkaskompressziót kell kövessen két befúvás, kétszemélyesnél minden ötödik összenyomás után jön egy lélegeztetés -, majd maguk is csatlakozhattak.

A rekordkísérlet során használt fantomot számítógéphez kapcsolták, ez egyrészt a hitelestés kedvéért rögzített minden mellkasösszenyomást és levegőbefújást, másrészt a történtekről egy a laikus újraélesztést elemző tanulmány is készül.

A 168 óra alatt összesen 585-en vettek részt az egyik szegedi bevásárlóközpontban rendezett rekordkísérletben. A fantomon végzett folyamatos újraélesztés korábbi, háromezer perces magyarországi rekordját 2011-ben Nyíregyházán állították föl.

Nagy Csaba elmondta, rendkívül kedvezőek voltak a járókelők visszajelzései.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK