Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek
2012. október 12. 10:36

allergia, élelmiszer allergia, élelmiszer, vakcina

Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek
Egy újonnan fölfedezett oltóanyag megakadályozza, hogy a lisztérzékenyek szervezetében allergiás reakciót váltsanak ki a kenyér fő összetevői, így érintettek tízezrei állhatnak át a körülményes diétáról a hétköznapi étrendre.
Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek

A forradalmi injekciót a glutén-intolerancia kezelésére alkották meg, amely a cölikáliának is nevezett lisztérzékenység leggyakoribb oka. Magyarországon becslések szerint a népesség 1-2 százaléka szenved ennek valamilyen formájától, ám csupán körülbelül egytizede fordul orvoshoz. Súlyos lisztérzékenység esetén a beteg nem fogyaszthat semmi olyat, amiben glutén található. Ez az anyag a búza, a rozs és az árpa magjában lévő két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.

Bár elsődleges gabonaforrásunk a kenyér, valójában az élelmiszerek nagy részében megtalálható, úgymint a tésztákban, a süteményekben, a kekszekben, a halrudacskákban, a kolbászban vagy a leveskockákban. A cölikália jelentősen rontja tehát az életminőséget, ráadásul növeli a csontritkulás, a meddőség és a bélrák kockázatát, amennyiben a páciens nem tartja be a táplálkozásra vonatkozó előírásokat. Ez annak tudható be, hogy a glutén károsítja a vékonybél belső falán elhelyezkedő apró csillókat, amelyek sérülés esetén gyulladt állapotba kerülnek, és más tápanyagok felszívódásában sem tudnak segíteni.

A NexVax2 névre keresztelt vakcina azonban ”újraprogramozza” az emberi immunrendszert, így az nem ad ilyen szélsőséges választ a gabonafélékből származó fehérjére. Maga az oltóanyag olyan apró fehérjerészecskéket tartalmaz, amelyek a túlzott védekezési mechanizmusért felelősek. Kicsiny méretüknél fogva viszont nem kényszerítik ”támadásra” a szervezetet, ezáltal a dózis növelése mellett fokozatos hozzászokás figyelhető meg.

A betegek között akad olyan, aki több mint egy évtizedig is lisztérzékenységgel él anélkül, hogy tisztában lenne panaszainak kiváltójával. Jellegzetes tünet a gabonafélék fogyasztása után néhány órán belül bekövetkező hasmenés és hányás, ami több napon át tarthat. A glutén-intolerancia döntően genetikai eredetű: tízből kilenc érintett hordoz egy bizonyos HLA-DQ2 gént.

A tudósok a NexWax2 megalkotásához föltérképezték, hogy a glutén 3000 proteinrészecskéje közül melyek ártalmasak a cölikáliások szervezetére nézve. Sikerült leszűkíteni a kört háromféle fehérjetípusra, mely csaknem az összes válaszreakcióért felelős. Laboratóriumi kísérletek során bebizonyosodott, hogy a vakcina alkalmazása elősegíti a tolerancia kialakulását.

Jelenleg további, több mint száz beteg bevonásával folynak vizsgálatok az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, hogy kiderüljön, tényleg sikerült-e megtalálni a lisztérzékenység gyógymódját. A gyártó azt reméli, hogy 3-4 éven belül piacra kerülhet a termék.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK