Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Új módszer a rettegett gyökérkezelés elkerülésére
2013. június 19. 07:58

fog, fogorvos, kezelés, gyökérkezelés

Új módszer a rettegett gyökérkezelés elkerülésére
A fogorvosok szokatlan módszerrel álltak elő a gyökérkezelés elkerülésére: apró bemetszéseket ejtenek a fog belsejében.
Új módszer a rettegett gyökérkezelés elkerülésére
A fogak belsejében idegek és vérerek hálózata húzódik a koronától egészen az állkapocsban lévő gyökérig. Ezt a hálózatot gyökércsatornának, az idegeket és a vérereket pedig együttesen fogbélnek nevezzük.


Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fogbél valamilyen sérülés, szuvasodás vagy rossz fogtömés következtében elfertőződik. Ilyenkor a fogorvos kihúzza, vagy a további szuvasodás illetve a fog elvesztésének megelőzése érdekében kifúrja a fogat, eltávolítja a fertőzött fogbelet, majd betömi a fogat. Ez a kezelés azonban hosszadalmas, akár hosszú hónapokig is eltarthat.

A revaszkularizáció elnevezésű új kezeléshez mindössze két fogorvosi vizitre van szükség. Az eljárás során a fogorvos kifúrja a fogat, majd antibiotikus pasztával fertőtleníti a gyökércsatornát. A második alkalommal, két hét múlva, egy eszközzel apró bemetszéseket ejt a gyökércsatornán, amíg a szövet el nem kezd vérezni. A vérzés hamar kiváltja a véralvadást, ami serkenti az új vérerek növekedését.

Ez javítja az oxigén- és tápanyagellátást, és elősegíti a fogbél öngyógyulását. A kutatók pontosan nem ismerik a mechanizmust, de úgy vélik, hogy a vérrög nagy mennyiségű növekedési faktort tartalmaz, ami elősegíti a károsodott szövet regenerálódását.

Az előzetes kutatások azt mutatták, hogy a módszer sikeres, és a Liverpooli Egyetem kutatói most 30 beteg részvételével újabb kísérletbe kezdtek. A betegek felét az új kezelésnek, a többieket a hagyományos gyökérkezelésnek vetik majd alá.

Forrás: hazipatika.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK