Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Új haditerv a rák elleni háborúban
2013. augusztus 05. 08:39

daganatok, rák, gyógymód

Új haditerv a rák elleni háborúban
A Harvard Egyetem kutatói olyan térképet szerkesztettek, mely elvezethet az orvostudomány Szent Gráljához, a rákbetegség gyógyításához. A két szerből álló „célzott terápia” képes megállj parancsolni a daganat növekedésének és terjedésének – és innen már csak egy lépés lehet a rákbetegség kezelése.
Új haditerv a rák elleni háborúban

Az eLife-ban megjelent cikkükben Martin Nowak matematikus és biológus professzor és Ivana Bozic matematikus arra figyelmeztet, hogy jelenleg még nem beszélhetünk gyógyító eljárásról, csupán a kutatás fázisában lévő eredményekről. Ezek azonban biztatóak és reményt nyújtanak mind a kutatóknak, mind a betegeknek arra, hogy a két szerből álló célzott kezelések alkalmazása megfelelő körülmények között csaknem minden ráktípusban sikeres gyógyító eljárás lehet.

„Bizonyos szempontból olyasmi dolog ez, mint amikor matematikai módszerekkel kiszámítjuk, hogyan juttathatunk el egy űrrakétát a Holdra, ugyanakkor nem derül ki belőle, miként alkossuk meg azt a holdrakétát – magyarázza Martin Nowak. – Amire mi rájöttünk, hogy ha olyan pontmutáció van jelen a genomban, melynek következtében mindkét alkalmazott szerrel szemben rezisztencia alakul ki egyidejűleg, úgy a játéknak vége. Olyan kombinációkat kell létrehoznunk, ahol semmiféle átfedés nincsen a gyógyszerek között.”

Nowak fontosnak tartja kiemelni, hogy ahhoz, hogy a két szerből álló kombináció hasson, a két szert egyidejűleg kell adni. „Valójában a status quo ellen kell dolgoznunk valamiképpen – mondja a kutatás vezetője. – Modellünk alapján ugyanakkor kimutattuk, hogy amennyiben a két gyógyszer adása nem szimultán történik, akkor borítékolható a terápiás kudarc.” Korábbi kutatásaikban Nowak és munkatársai a több szert alkalmazó sémák fontosságát igazolták. Az egyetlen szerből álló célzott terápia időlegesen eredményesnek mutatkozhat ugyan, hosszabb távon azonban hatástalan – hangsúlyozzák a kutatók, mivel a betegség végül rezisztenciát alakít ki az alkalmazott gyógyszerekkel szemben.

Annak meghatározására, hogy a két szerből álló kombináció hatásos-e, Nowak és Bozic a New York-i Memorial Sloan-Kettering Cancer Center adatbázisát elemezték arra vonatkozóan, hogy a betegek miként reagálnak az egy gyógyszerből álló kezelésre. Az így szerzett információk alapján számítógépes módszert fejlesztettek ki annak modellezésére, miként működnek a több szerből álló terápiás sémák. E modell alapján aztán „virtuális betegek” egy csoportját kezelték annak megítélésére, hogy a betegség hogyan reagál a multidrug sémákra.

„Az egy szerből álló kezelésekkel kapcsolatban tudjuk, hogy 10 és 100 között van azon helyek száma a genomban, melyeknek mutációja rezisztencia kialakulásához vezet – magyarázza tovább Nowak. – Éppen ezért számításainkban elsőként azt a paramétert vettük figyelembe, hogy az első szert hatástalaníthatják-e ezek a potenciális mutációk. A második szerrel szembeni rezisztenciáért ugyancsak 10–100 mutáció lehet felelős. Amennyiben e mutációk között van egyező, az katasztrofális következményekkel jár. Ha egy mutáció mindkét kemoterápiás szer hatását „kilövi”, akkor ez meglehetősen kedvező feltételeket teremt a daganat számára: rezisztenssé válik, és a kezelés hatástalannak bizonyul. Ez azt jelenti, hogy úgy kell a gyógyszereket kifejlesztenünk, hogy a daganatnak két, egymástól független lépésre legyen szüksége a rezisztencia kialakításához.”

„A betegek többségénél egy két szerből álló kombináció is jó eséllyel eredményes lehet, különösen kiterjedt betegség esetében esetleg három szerből álló kombináció lehet szükséges, de többnyire a kettő is elegendő” – teszi hozzá a fentiekhez Bozic. A trükk az – mondják –, hogy most ilyen gyógyszereket kell létrehozni. A gyógyszergyárak többféle stratégiát alakítottak ki annak elkerülésére, hogy olyan szereket fejlesszenek, melyek ugyanazzal a mutációval szemben sérülékenyek. E stratégiák egyike, hogy egymástól különböző gyógyszereket fejlesztenek, melyek eltérő utakon célozzák meg a daganat kialakulását. „A gyógyszercégek itt, Cambridge-ben is dolgoznak ilyen gyógyszerek megtalálásán. Hamarosan mintegy 100-féle terápiával rendelkezünk, ami azt jelenti, hogy ezekből akár 10 ezer kombináció is létrehozható, így hatalmas repertoárból választhatunk – folytatja Nowak. – Eléggé magabiztosan állíthatjuk, hogy a rák okozta halálesetek többsége 50 éven belül megelőzhetővé válik. Egy évszázaddal ezelőtt még nagyon sok áldozatot szedtek a bakteriális fertőzések, most pedig túlnyomó többségük már jól gyógyítható. Manapság még sokan halnak meg rákban, és nem tudunk rajtuk segíteni, de én úgy látom, hogy az ilyen célzott terápiák birtokában jelentős részüket meg tudjuk majd menteni – ha nem is mindenkit, de nagyon sok beteget.”

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK