Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Tüdőszűrés: fellélegezhetünk, hogy nem lesz kötelező?
2013. február 26. 09:52

tüdőrák, tüdőszűrés, dohányzás, passzív dohányzás, tüdőkárosodás

Tüdőszűrés: fellélegezhetünk, hogy nem lesz kötelező?
A tervek szerint megszűnik jövőre a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés, amelynek elsődleges célja a tbc megtalálása és időben történő kezelése, másodsorban pedig a tüdőrák felfedezése - bár nem minden esetben volt hatékony a rendszer. A tüdőrák miatti halálozásokat 25 százalékkal csökkentené a célzott, mellkasi CT vizsgálat, amely még nem mindenhol alkalmazott módszer.
Tüdőszűrés: fellélegezhetünk, hogy nem lesz kötelező?
A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok. Tavaly két és fél millió emberből háromszáz tbc-s beteget találtak, gyakorisága tehát a határérték alatt van. Jövő tavasztól ezért már nem lesznek úgynevezett tömeges tüdőszűrések, kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat (hajléktalanokat, HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, a fogvatartottakat, illetve a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat) vizsgálnák célzottan.
 
Nemcsak a tüdőt érinti!
 
A tüdőtuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, valamint a bőrt.
 
A tbc gyógyítható betegség, csak észre kell venni, időben fel kell fedezni, ehhez viszont a beteg együttműködésére van szükség, rendszeresen el kell mennie szűrésre.
 
Tüdőrák: célzott szűrés kell!
 
Hárommillió ember dohányzik hazánkban, és 18 ezren szenvednek tüdőrákban, amelynek évről-évre növekszik az előfordulási aránya: már a fiatalabb korosztályt és a nőket is veszélyezteti.
 
Egyetlen cigarettából körülbelül 2 liter füst távozik, ennek a harmadát szívja be, aki dohányzik. Nem árt tudni: a dohányfüstöt körülbelül 4 ezer anyag alkotja, amelyből 40 bizonyítottan rákkeltő.
 
A tüdőrák kialakulása nem csupán a dohányzókat, hanem környezetüket is veszélyezteti, hiszen a passzív dohányosok ugyanúgy szívják a rákkeltő füstöt – igaz, kevesebbet.
 
Egy füstös helyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el az egyébként nemdohányzó ember.
Otthonában, huszonnégy óra alatt, egy doboz cigarettát elfogyasztó társ mellett három szál cigarettát "szív el" a passzív dohányos.
Fontos, hogy időben észrevegyék a tüdőrákot. A hagyományos tüdőszűrést a nemzetközi szakirodalom nem tekinti hatékony eszköznek, a mellkasi CT vizsgálat azonban célzottan a tüdőrákot is szűri, a szolgáltatás elérhető az Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. rendelőiben is.
 
Tudta? A tüdőrák miatti halálozásokat 25 százalékkal csökkentheti a mellkasi CT alkalmazása.
 
Nem marad rejtve!
 
A vizsgálat segítségével rendkívül részletes képet kapunk a tüdő állapotáról, a legrejtettebb területek is megvizsgálhatóak. Pontosan meghatározható az esetleges elváltozás nagysága, szerkezete és elhelyezkedése.
 
A vizsgálat röntgensugár segítségével történik, a tüdő diagnosztikus vizsgálata során azonban alacsony energiájú sugarat használnak, ettől függetlenül egyeztetnie kell a vizsgálat gyakoriságát a kezelő orvossal.
 
Az idő pénz, a mai rohanó világunkban ebből van a legkevesebb. Az Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. várakozási idő nélküli, azonnal kivitelezhető szűrővizsgálatokra biztosít lehetőséget, amelynek térítéses vonzatáról az Euromedic Központokban és a www.euromedic.hu weboldalon tájékozódhat.
Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK