Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?
2014. augusztus 28. 22:02

klimax, hormon, vérrög, trombózis, hormonpótlás

Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?
A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.
Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?

Klimax és a hormonok

A menopauza 45-50 éves kor körülire tehető, és a menstruáció tartós megszűnésével jár. A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy most már végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságát és termékenységét, másrészt kellemetlen tünetek sorozata lép fel. Ilyenkor ugyanis szinte teljesen megkeserítik az ember életét a folytonos hőhullámok, a szapora szívdobogás, a fokozott izzadás és a gyakori fejfájások.

Mindez a hormonok kegyetlen játékának tudhatók be, hiszen a kamaszkor mellett a klimax idején következnek be hormonális változások. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, melynek hatására eleinte ösztrogéndominancia lép fel. Ekkor még általában nem jelentkeznek különösebb tünetek, ám később, amikor az ösztrogén szintje is leapad, megkezdődnek a gyakori rosszullétek és hangulatingadozások.
Éppen ezért fordulnak sokan úgynevezett klimax ambulanciákra, ahol bevált kezelési módszer a hormonpótlás, mellyel lényegesen enyhíthetőek a zavaró tünetek.

Vérrögökhöz vezethet a hormonpótlás

Bár kétségkívül számtalan előnye van a menopauza idején történő hormonpótlásnak, azonban komoly veszéllyel is számolniuk kell az arra hajlamosaknál. Ugyanis vizsgálatok kimutatták, hogy a tartós hormonpótlás lényegesen – akár 5-szörösére – megnöveli az artériás és a vénás trombózis rizikóját, így nagyobb eséllyel alakul ki stroke, szívinfarktus, esetleg mélyvénás trombózis.

Hogy pontosan miként növeli meg a kockázatot, pontosan nem tudni, de valószínű, hogy serkenti a thrombin nevű fehérje termelődését, és csökken a fibrinolízis (a kialakult alvadék eltávolításának folyamata): a végeredmény tehát komplex folyamatokon keresztül érvényesül. - magyarázza prof. Blaskó György.

Több hajlamosító tényező, nagyobb kockázat

Természetesen a változókorban nem csak és kizárólag a hormonpótlás hatására alakul kit trombózis, hiszen a súly, az életkor, a folyadékfogyasztás és az egyéb betegségek mind hatással vannak a vérrögök kialakulására. Természetesen minél több hajlamosító tényező áll fenn egyszerre, annál nagyobb az esély egy esetleges trombózisra. Prof. Blaskó György azt tanácsolja, még mielőtt hormonpótlást szeretne, vegyen részt trombofília (trombózis genetikai hajlam) szűrésen és trombózis rizikóbecslésen, hogy nyugodt szívvel kezdhesse el a terápiát.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK