Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Törékenyebbek a cukorbetegek csontjai?
2013. február 07. 08:37

2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, csontsűrűség, csonttörés

Törékenyebbek a cukorbetegek csontjai?
A megfelelő orvosi kontroll elengedhetetlen! Holland kutatók arról számoltak be, hogy jelentősen magasabb a csonttörés kockázata azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akiknek nem megfelelő a glükózkontrolljuk, még akkor is, ha a csontsűrűségük (BMD) magas.
Törékenyebbek a cukorbetegek csontjai?

"Eredményeink alapján át kell értékelni a 2-es típusú diabéteszes betegek csontegészség-vizsgálatának szükségességét, különösen akkor, ha a páciens diabétesze nem megfelelően kontrollált" - számolt be Dr. Fernando Rivadeneira, a rotterdami Erasmus Kórház kutatója. "Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a diabétesz egyszerű megléte és nem megléte helyett a glükóz-kontroll részletesebb indikátora - például a Hb1AC érték mérése - segítségével kell pontosabban meghatározni a csonttörés kockázatát."

 
Teszteljen
 
Töltse ki csontritkulásos rizikótesztünket, és ha van kedve, derítse ki azt is, hogy mekkora esélye van a diabéteszre!
A Diabetes Care szaklapban megjelent kutatásban összesen 3715 egészséges, 203 megfelelően kontrollált diabéteszben szenvedő (7,5 százaléknál alacsonyabb szérum HbA1C), valamint 217 nem megfelelően kontrollált cukorbeteg (7,5 százaléknál magasabb szérum HbA1C) személy vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a diabéteszes betegek magasabb csontsűrűséggel rendelkeztek, mint az egészségesek, és a cukorbetegek közül a nem megfelelően kontrollált diabéteszben szenvedőkben magasabb BMD-értékeket mutattak ki, mint a megfelelően kontrollált diabéteszesekben. A nem megfelelően kontrollált diabéteszes betegekben mutatták ki a legvastagabb csontkérget a három csoport közül, de a hajlítószilárdság tekintetében nem tapasztaltak eltérést a csoportok között.
Mindezek ellenére a nem megfelelően kontrollált cukorbetegségben szenvedők esetében 62 százalékkal magasabb volt a csonttörés kockázata, mint a megfelelően kontrollált diabéteszesekben, és 47 százalékkal magasabb volt a kockázat, mint az egészségesekben.
 
Dr. Rivadeneira szerint ezek alapján érdemes a csontegészség vizsgálatát a cukorbetegek monitorozásának szerves részévé tenni, mivel ezek a betegek még akkor is ki lehetnek téve a csonttörések kockázatának, ha nem diagnosztizáltak náluk csontritkulást, vagy akár annak enyhébb változatát, oszteopéniát.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK