Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Tippek, hogyan előzzük meg a migrént
2012. november 27. 14:00

, étkezés, táplálkozás, fejfájás, koffein

Tippek, hogyan előzzük meg a migrént
Aki tudja, milyen kellemetlen az akár napokon át húzódó, hasogató fejfájás, minden erejével azon van, hogy megelőzze a panaszokat. Hogy ne a fejfájás győzzön, az étkezéstől a lelki életünkig számos apróságra érdemes figyelnünk.
Tippek, hogyan előzzük meg a migrént

Étkezés

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása hozzájárulhat a migrén kialakulásához, azaz az arra érzékenyeknek nem árt megfigyelniük, mit ettek és ittak, mielőtt a hasogató fejfájás kezdődött. Az alábbi élelmiszerekre lehet gyanakodni, illetve a megfigyelések után kerülni fogyasztásukat: csokoládé, mogyorófélék, sós rágnivalók, tejtermékek (különösen a sajtok), füstölt vagy tartósítószerrel készített húsételek, konzervek, egyes zöldségek (káposzta, babfélék, hagyma) és gyümölcsök (citrusfélék, banán, málna, ringló, füge, datolya, avokádó, mazsola és más szárított, szulfittal tartósított gyümölcsök).

A friss kelt tészták is okozhatnak fejfájást (fánk, bagett, pizza stb.), akárcsak a light üdítőkben és a mesterséges édesítőszerben megtalálható aszpartám. A fentiek mellett ajánlott továbbá kerülni a túlzott mértékű kávé-, tea-, vörösbor-, sör- és energiaital-fogyasztást is.

Életmód

A túlhajszolt életvitel velejárójaként talán a stressz az egyik legnagyobb migrént előidéző tényező, melyet nagyon nehéz kiiktatni. Ennek ellenére a jól időzített és rendszeres pihenés, a relaxáció és a testmozgás rendkívül jó hatással lehet az idegrendszerre, csakúgy, mint az étkezésekben kialakított rendszeresség.

Az étkezés mellett az emésztés ritmusának "beállítása" is kulcstényező lehet egy migrénes esetén: a nem kielégítő étkezéssel járó bélpanaszok, így pl. a felborult bélflóra által termelt különböző káros anyagok is kiválthatnak rohamot, ahogy a koplalás is. Ez utóbbi magyarázata, hogy az agy egyes területei különböző mértékben jutnak ilyenkor energiához a glükózhiány miatt.

A szem- és a látási problémák is járhatnak fejfájással, azaz a migrént elkerülendő javasolt évente felkeresni szemészünket, aki ellenőrzi, hogy megfelelő dioptriájú szemüveget viselünk-e, vagy hogy főfájós panaszaink mögött nem a szemüveg hiánya sejthető-e.

A kiegyensúlyozottsághoz elengedhetetlen a napi 3-4 órányi lazítás munka után, az ebéd utáni félórás pihenés, éjszaka pedig 7-8 óra alvás.

Azok, akik számítógépes vagy más ülőmunkát végeznek, a legtöbbet azzal teszik a kielégítő agyi vérkeringésért, ha a munkavégzés során nyak- és gerinctornát végeznek és figyelnek a helyes testtartásra is.

Ne feledjük, egyes gyógyszerekkel (vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, hormonális készítmények, savlekötők, értágítók, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók) kapcsolatban is megfigyelték, hogy kedvezőtlen hatással vannak a migrénre.

Külvilág, környezet

Aki csak hírből szeretné ismerni a migrént, annak arra sem árt figyelnie, hol él, dolgozik, vagy hova utazik. A migrénre hajlamos egyének tartózkodjanak minél kevesebbszer olyan helyen, ahol intenzív fény-, szag- vagy illathatásnak lehetnek kitéve, illetve ahol a szélsőséges időjárási viszonyok, vagy az extra tengerszint feletti magasság, esetleg a váltakozó légnyomás válthat ki fejfájást.

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK