Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Testmozgással javítható a memória
2012. október 05. 13:23

mozgás, egészség, memória, agy

Testmozgással javítható a memória
A Kanadai Stroke Kongresszuson közzétett kutatás szerint már hat hónap testmozgással közel 50 százalékkal lehet javítani a memóriát, a beszédet és a gondolkodást.
Testmozgással javítható a memória

Torontói kutatók kimutatták, hogy a testmozgás az agyra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás során a legalább enyhe kognitív hanyatlást tapasztaló szélütéses betegek aránya 66-ról 37 százalékra csökkent.

”Azok az emberek, akik agyérgörcs után kognitív deficitet tapasztalnak, a halálozás háromszoros kockázatának vannak kitéve, és sokkal nagyobb eséllyel kerülnek egészségügyi intézményekbe” - számolt be a kutatást vezető Susan Marzolini, a Torontói Rehabilitációs Intézet munkatársa. ”Ha az egyéb fizikai előnyökkel járó testmozgással javíthatjuk az agyműködést, akkor a módszert agyérgörcs után érdemes felhasználni a standard ellátásban.”
 

A kísérlet során negyvenegy beteg (70 százalékuk tapasztalt enyhe-közepes járászavart) végzett heti öt alkalommal aerob gyakorlatokat és rezisztencia edzést. A gyakorlatokat úgy tervezték, hogy a hétköznapi életet imitálja. A kutatás végén az általános agyműködés jelentős javulását mutatták ki: a legnagyobb mértékű fejlődés a figyelem, a koncentráció, a tervezés és a szervezés terén volt megfigyelhető. Az izomerő és a járási képesség is nőtt.

Bár a kísérlet során nem használtak olyan kontroll csoportot, melynek tagjai nem végeztek testmozgást, Marzolini mégis úgy véli, az eredmények meggyőzően bizonyítják, hogy a szív-érrendszeri állóképesség aerob edzéssel történő javítása és az izomtömeg rezisztencia edzéssel való növelése javítja az agy egészségét. Marzolini szerint éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a szélütéssel összefüggő rendellenességekben szenvedő betegek számára elérhetők legyenek a megfelelő edzésprogramok. Nagy szükség van a módosított edzésprogramokra, amelyek adaptálhatók az agyérgörcsön átesett betegekre. Ez a testmozgás ugyanis az eredmények alapján hatalmas egészségügyi előnyökkel jár.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK