Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Tengervizes orrspray - újraértelmezve
2013. március 19. 09:32

orrspray, orrmelléküreg-gyulladás, baktérium, mikróba

Tengervizes orrspray - újraértelmezve
Tengeri mikroba segítheti a krónikus orrmelléküreg-gyulladás elleni harcot. Egy olyan orrspray kifejlesztésén dolgoznak brit kutatók és sebészek, amely egy tengeri mikroba segítségével szüntetné meg a krónikus orrmelléküreg-gyulladást. A Bacillus licheniformis tengeri baktériumból izolált egyik enzimet használták fel a spray kifejlesztéséhez.
Tengervizes orrspray - újraértelmezve
A baktérium azon a tengeri hínáron található, amelyet a Newcastle Egyetem kutatói eredetileg a hajótestek megtisztításához vizsgáltak. A PLOS ONE szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban arról számolnak be, hogy a krónikus orrmelléküreg-gyulladás számos esetében a baktériumok biofilmet hoznak létre, vagyis olyan ragadós védőréteget, ami megvédi őket a spray-ktől és antibiotikumoktól. Az in vitro kísérletek azt mutatták, hogy az NucB nevű enzim a biofilmek 58 százalékát feloldja.
 
Az egyetem kutatója, Dr. Nicholas Jakubovics elmondta, hogy az enzim gyakorlatilag lebontja az extracelluláris DNS-t, amely ragasztóanyagként tartja a sejteket az orrmelléküregek felszínén. "A laboratóriumi kísérletek során az NucB a tesztelt organizmusok több mint a felét eltüntette" - mondta Jakubovics. 
 
Európában a polippal vagy anélkül kialakult orrmelléküreg-gyulladás az egyik leggyakoribb oka a családorvosi kezeléseknek. A felnőttek mintegy 10 százalékát érinti a betegség. 
 
Az egyetem a Bacillus licheniformis tengeri baktériummal végzett korábbi kutatásaiból kiderült, hogy amikor a baktériumok tovább akarnak haladni, olyan enzimet szabadítanak fel, amely lebontja a külső DNS-t, felbontja a biofilmet, és felszabadítja a baktériumokat a hálóból. Amikor az NucB enzimet megtisztították, és más biofilmekhez adták hozzá, gyorsan feloldotta a ragacsos anyagot, sebezhetővé téve a bakteriális sejteket.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK