Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Tanácsok gyerekek fogápolásához
2013. november 18. 07:34

gyerekek, fog, fog- és szájápolás, fogszuvasodás

Tanácsok gyerekek fogápolásához
Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa vallja, hogy fogaink egy életen át megőrizhetők, erősek, egészségesek lehetnek.
Tanácsok gyerekek fogápolásához

Emellett számos betegségnek elejét vehetnénk, ha valóban félévente felkeresnénk a fogorvosunkat, és nagyobb figyelmet fordítanánk az otthoni ápolásra. A tiszta, gondozott fogak ugyanis nem szuvasodnak. Hazánkban mégis népbetegség a szuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota európai átlag alatti.

„Hazánkban az 5-6 éves korcsoport mindössze 30%-a rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekek átlagosan 3-4 foga beteg, az általános iskolások kb. 80%-ánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon, a 65-75 éves korosztályban pedig már közel 3%-os a teljes fogatlanság1.

Az elmúlt években, úgy tapasztalom, kismértékben, de nőtt a szuvasodások száma. Ebben sajnos közrejátszhat a családok romló gazdasági és szociális helyzete, valamint az ezzel összefüggésben lévő életmódbeli, lelki tényezők. Sokan elhanyagolják a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést is, és csak akkor jönnek, ha már fájdalmuk van. A rendszeres kontroll és a gondos otthoni ápolás azonban kellemesebb és gazdaságosabb megoldás, mint a már kialakult, gyakran visszafordíthatatlan fog-és ínybetegségek kezelése”− hívja fel a figyelmet Dr. Dima Mária Magdolna.

Tévhit: a tejfogaknak nincs meghatározó szerepük

A szájhigiéniát, fogaink ápolását már születéskor el kell kezdeni, és a közhiedelemmel ellentétben a tejfogakat sem szabad elhanyagolni. Ez a későbbi egészséges fogazat záloga, mert a kihulló tejfogak épsége nagyban meghatározza az azokat követő maradó fogak állapotát, ráadásul a korai gyermekkorban ellesett szájápolási szokások élethosszig meghatározóak lehetnek. Hat-hét éves kortól különösen fontos az odafigyelés, hiszen eddigre már több végleges foga is kibújik a kicsiknek.

Ha nem távolítjuk el az ételmaradványokat, lepedék vagy plakk képződik, amely táptalajt jelent a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezek aztán a cukrot és ételmaradékokat savakká alakítják át, amelyek megtámadják a zománcot. A folyamat során ásványi anyagok oldódnak ki a fogakból, gyakorlatilag így jön létre a szuvasodás.
 

Flouridról és aminflouridról a szakorvos szemével

„A flouridtartalmú fogkrémek a mostanában terjedő internetes rémhírekkel ellentétben helyileg nagy biztonsággal, jó eredményekkel alkalmazhatók, ezt több száz klinikai vizsgálat és a gyakorlat is bizonyítja. A flourid hatékonyan növeli a fogzománc szuvasodás elleni védelmét, megállítja a kezdődő szuvasodást és erősíti az érzékeny fogakat. Hatéves kortól ezért javaslom a napi legalább kettő alapos, háromperces flouridos fogmosás kiegészítésére, hogy heti egy alkalommal – fogszabályzó viselése esetén az orvossal konzultálva akár két-három alkalommal – használjunk magasabb hatóanyag-koncentrációjú, a patikákban recept nélkül kapható aminflourid-tartalmú gélt vagy zselét2 is. Ez hosszú távú védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen, hiszen tartós kalcium-fluorid-réteget hoz létre a fogak felszínén, amely védi a fogzománcot például a savak támadása vagy az erős dörzsölés ellen” – folytatja a főorvos asszony.

A szuvasodás tehát az egyszerűen kivédhető betegségek egyike, hiszen kezdeti stádiumban visszafordítható, a már kialakult sérülés pedig a rendelőkben kezelhető. Ne féljünk a fogorvostól, mert az elhanyagolt fogak nemcsak esztétikai vagy önértékelési kérdéseket vethetnek fel, hanem számos további kellemetlen tünet – pl. tisztátlan bőr, visszatérő makacs fejfájás, fáradékonyság vagy alvászavar – melegágyai is lehetnek.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK