Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szürkehályog - egyszerűbb eljárás femtolézerrel
2012. november 21. 12:52

lézeres kezelés, hályog, szürkehályog

Szürkehályog - egyszerűbb eljárás femtolézerrel
Eddig itthon közel 1400 beteget műtöttek meg femtolézeres eljárással, amely a szaruhártya és a szürkehályog kezelésére alkalmazható. A számítógép által vezérelt lézer a manuális műtétekhez képest jóval pontosabb vágásokat ejt a szemben, így kisebb a hegesedés, gyorsabb a sebgyógyulás – sorolja dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgató-helyettese.
Szürkehályog - egyszerűbb eljárás femtolézerrel

Ebben aztán világelsők vagyunk! A femtolézert egy kaliforniai cég gyártja, az eljárás kifejlesztésében számos magyar, nemzetközileg is elismert kutató vett részt, a legfontosabb klinikai vizsgálatok is hazánkban történtek Nagy professzor vezetésével, 4 éve pedig, a Semmelweis Egyetemen alkalmazták először a femtolézert, jelenleg is csupán itt dolgoznak ezzel az eljárással. 1,5 éve elérhető a piacon a berendezés, az ára azonban igen magas.

Az elmúlt években a magyar szakemberek javaslatai alapján finomítottak az eljáráson. A professzortól megtudtuk azt is: a fejlesztések kapcsán kiderült, hogy a különböző stádiumú hályogok esetében a hatékonyság érdekében eltérő energiaszintű impulzusokat kell alkalmazni a lézerrel.

Pontosabban, rövidebben!

A femtolézerrel a szemlencse elülső tokján és a szemlencse belsejében is lehet metszéseket készíteni, illetve a szaruhártyán is ugyanígy elvégezhető a műtét. A számítógépes diagnosztikai egység a műtét előtt és a műtét alatt meghatározza a szem méreteit, így pontosabb, centrális vágások ejthetőek a szemben.

Dr. Nagy Zoltán Zsolttól megtudtuk: a szemlencse elülső tokján egy kerek alakú nyílást képeznek, majd ezen át beültetik a műlencsét, amely pótolja a szürkehályog miatt eltávolított szemlencse törőerejét, így a páciens látása teljes mértékben visszaállítható, a kezelhetőség határa jóval magasabb, mint a refraktív sebészeti műtéteknél.

A beépített műlencse lehet monofokális, amely csak egy fókuszponttal rendelkezik, és amellyel a betegek távollátását állítják vissza, valamint multifokális, amely a közeli, távoli és köztes tartományban javítják a látást. A femtolézeres műtéttel a szemre leginkább jellemző legfinomabb eltéréseket is korrigálják.

Ezt tudja a femtolézer

  • Pontosabb vágások ejthetőek a szemben.

  • Rövid a műtétidő, kevesebb, mint egy perc.

  • Alacsony energiaszintű lézerimpulzusokkal dolgoznak. 

  • Nincs szükség ultrahangra.

  • A pontos előkészítésnek köszönhetően nincs komplikáció.

  • A sebnagyság 2 mm-re, vagy akár 1 mm-re csökken.

  • Gyorsabb a sebgyógyulás.

  • Kisebb a fertőzésveszély.

Jelenleg még ingyenes!

Egy kezelés költsége magasabb, mint a hagyományos hályogsebészeti műtété, amely közel 120 ezer forintba kerül. Pontos összeget nem mondott a professzor, mert figyelembe kell venni a bérleti- és szervízdíjat, valamint az egyszer használatos felszerelések (például a kezelési maszk) árát.

 

A társadalombiztosítás nem támogatja, a betegeknek azonban nem kell fizetniük, mert még a fejlesztés fázisában van a berendezés. A páciensek akár maguk is kérhetik az egynapos műtét elvégzését, de számolniuk kell a 1,5-2 hónapos várakozási idővel.

A beavatkozás után akár már másnap elérhető a látásjavulás, de be kell tartani néhány javaslatot: 1 hétig szemcseppet kell használni, illetve 4-5 hétig kerülni kell a sportolást - tanácsolja dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/7648/egynapos-sebeszet-hatekony-de-nem-elterjedt
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK