Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szoptatással a cukorbetegség ellen
2012. szeptember 20. 09:54

baba, csecsemő, gyermek, diabétesz, cukorbeteg

Szoptatással a cukorbetegség ellen
Napjainkban már bizonyított, hogy a szoptatás jelentősen hozzájárul a gyermek egészséges fejlődéséhez, illetve az édesanya szervezetére is jótékonyan hat.
Szoptatással a cukorbetegség ellen

Kevésbé ismert azonban a szoptatásnak az a kedvező hatása, hogy az édesanyáknál az időskori, 2-es típusú cukorbetegség rizikóját csökkenti.

A szoptatás többféle módon is csökkentheti a nőknél a később kialakuló cukorbetegség kockázatát.

  • A tejelválasztás gyorsítja a cukor- és lipidanyagcserét.
  • A tejelválasztás fokozza az inzulinnal szembeni érzékenységet. Ez különösen fontos annak ismeretében, hogy az inzulinnal szembeni érzékenység elvesztése az időskori diabétesz egyik jellemzője.
  • Szemmel látható változásokat is okoz a szoptatás: kulcsszerepe van a terhesség alatt felgyülemlett hasi zsírmennyiség csökkentésében,- a hasi zsír „eltüntetése” pedig a cukorbetegség ellen hat.
     

Cukorbetegségre is hat a szoptatás


Schwartz és munkatársai 2010-ben megjelent munkájukban annak a vizsgálatnak az eredményeit közölték, amiben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a szoptatás a nőkben később esetlegesen kialakuló 2-es típusú cukorbetegség rizikójára. A 2233 különböző korú, gyermekes vagy gyermektelen nő bevonásával végzett észak-kaliforniai vizsgálat során figyelembe vették, hogy az anyukák szoptatták-e a gyermeküket, ha igen, akkor hány hónapig, illetve kizárólagos anyatejes táplálásban meddig részesült a gyermekük.

A vizsgálatba bevont nők 81,8 %-a egy- vagy többgyermekes anya volt. Az anyák 56 %-a szoptatott legalább egy gyermeket, legalább egy hónapon keresztül. Az édesanyák átlagosan 6 hónapig (6,0 ± 5,7 hónap) szoptatták a csecsemőjüket, és átlagosan az első 3 hónapban (3,0 ± 2,2 hónap) történt kizárólagos anyatejes táplálás.

Megállapították, hogy azok a nők, akik sohasem szoptattak egyetlen csecsemőt sem, nagyobb eséllyel voltak kövérek, valamint gyakoribb volt a körükben a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál a nőknél, akik korábban szoptattak.


Azok az anyák, akik legalább egy hónapon keresztül kizárólagos anyatejes táplálásban részesítették a gyermeküket, ritkábban voltak később cukorbetegek, mint azok, akik nem csak anyatejjel etették gyermeküket, hanem a korai hozzátáplálást, tápszerrel való kiegészítést alkalmaztak.

Forrás: Patika Magazin
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK