Kevésbé ismert azonban a szoptatásnak az a kedvező hatása, hogy az édesanyáknál az időskori, 2-es típusú cukorbetegség rizikóját csökkenti.
A szoptatás többféle módon is csökkentheti a nőknél a később kialakuló cukorbetegség kockázatát.
Cukorbetegségre is hat a szoptatás
Schwartz és munkatársai 2010-ben megjelent munkájukban annak a vizsgálatnak az eredményeit közölték, amiben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a szoptatás a nőkben később esetlegesen kialakuló 2-es típusú cukorbetegség rizikójára. A 2233 különböző korú, gyermekes vagy gyermektelen nő bevonásával végzett észak-kaliforniai vizsgálat során figyelembe vették, hogy az anyukák szoptatták-e a gyermeküket, ha igen, akkor hány hónapig, illetve kizárólagos anyatejes táplálásban meddig részesült a gyermekük.
A vizsgálatba bevont nők 81,8 %-a egy- vagy többgyermekes anya volt. Az anyák 56 %-a szoptatott legalább egy gyermeket, legalább egy hónapon keresztül. Az édesanyák átlagosan 6 hónapig (6,0 ± 5,7 hónap) szoptatták a csecsemőjüket, és átlagosan az első 3 hónapban (3,0 ± 2,2 hónap) történt kizárólagos anyatejes táplálás.
Megállapították, hogy azok a nők, akik sohasem szoptattak egyetlen csecsemőt sem, nagyobb eséllyel voltak kövérek, valamint gyakoribb volt a körükben a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál a nőknél, akik korábban szoptattak.
Azok az anyák, akik legalább egy hónapon keresztül kizárólagos anyatejes táplálásban részesítették a gyermeküket, ritkábban voltak később cukorbetegek, mint azok, akik nem csak anyatejjel etették gyermeküket, hanem a korai hozzátáplálást, tápszerrel való kiegészítést alkalmaztak.