Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szivárványhártya gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése
2013. október 04. 08:22

szem, szembetegség, gyulladás

Szivárványhártya gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése
A szem szivárványhártyájának (írisz) és a lencsemozgatásáért felelős "sugártest" gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség. Általában tünetmentesen gyógyul, ugyanakkor számolnunk kell a gyakori visszatérés lehetőségével is.
Szivárványhártya gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése

A fiatalok és a középkorúak – főleg nők – körében gyakori. A gyulladás oka még teljes körű kivizsgálást követően is az esetek közel felében ismeretlen marad.

A szivárványhártya gyulladása bármely életkorban jelentkezhet, de 20-50 éves kor között a leggyakoribb. Időseknél körében ritkán észlelhető.

A szivárványhártya és a szemlencse mozgatásáért felelős „sugártest” gyulladása miatt a szemmozgás, a közelre nézés, az olvasás nagyon sok panaszt okoz.

  • Fénykerülés, fényérzékenység

  • Erős könnyezés

  • Homályos látás, különböző mértékű látáscsökkenés

  • Szempirosodás – a mélyebb rétegek gyulladása miatt nem élénk piros, inkább lilás gyűrű figyelhető meg a szaruhártya körül. Fontos, hogy érösszehúzó szemcsepp nem szűkíti ezeket a tágult ereket.

  • Megváltozik a gyulladt szem színe! Szivárványhártya gyulladása, vizenyője miatt a szerkezete megváltozik, színe „piszkos zöld” árnyalatot vesz fel.

  • A gyulladt szivárványhártya kis csipkékkel letapad, lenő a mögötte lévő szemlencséhez.

  • Fény hatására, közelre nézéskor a szembogár reflexesen beszűkül, ami kifejezett fájdalmat okoz.
    A gyulladt szivárványhártya hosszabb-rövidebb szakaszon letapad a mögötte lévő szemlencséhez. A kör alakú pupilla alakja szabálytalanná válik.
    Fontos, hogy a beteg hozzátartozóinak erre különösen oda kell figyelni, mert ha kialakul a végleges letapadás már nagyon nehéz felszabadítani. Időben alkalmazott pupilla torna nagyon sokat segíthet.

  • A gyulladás következtében a csarnokvízben gyulladásos sejtek, fehérjék, szövettörmelék, rostok stb. jelennek meg.
    Ezek áramlanak, gomolyognak akár a kavargó hópelyhek a viharban (Tyndall jelenség). Idővel leülepednek vagy kitapadnak a szaruhártya felületén.

A szivárványhártyagyulladás következményei és szövődményei

Néha a szivárványhártya mellett a szem többi részét (látóideg, ideghártya és a szemfenék érhálózata stb.) is érintheti a gyulladás.

A szaruhártya vizenyőssé válik a gyulladásos anyagok felrakódása miatt. A vizenyő miatt a beteg látása homályossá válik – olyan mintha ködön vagy tejüveg át látna. Nehézkes, lassú a gyógyulás és sajnos néha már csak a szaruhártya átültetés jelenthet megoldást.

A gyulladás miatt a szemlencse fokozatosan elszürkülhet és kialakul a szürkehályog, amit csak műtéttel lehet megoldani. A műtétet követően a gyulladás fellángolhat, ezért különösen fontos a megfelelő gyógyszeres műtéti előkészítés.

Előfordulhat még szövődményként endophthalmitis, a szem szinte összes részének gyulladása. Ilyenkor már sajnos nagyon rosszak a gyógyulás esélyei.

Mi okozza a szivárványhártya gyulladását?

Vannak esetek, amikor speciális kórokozó igazolható a háttérben: – Herpesz vírus, szifilisz, tbc, rubeola, a kullancs által okozott Lyme-kór stb. Gyerekek esetén a veleszületett toxoplasma, toxocara lehet a kórok.

A szervezet egyéb részének gyulladása „góca”, válthatja ki a vissza-visszatérő szivárványhártya gyulladást.

Nem fertőzéses eredetű – izületi betegségeket (Spondylitis ankylopoetica, Reiter kór, rheumatoid arthritis, stb.), gyulladásos bélbetegségeket, sarcoidosis, immunológiai betegségek (SLE, Wegener granulomatosis, polyartheritis nodosa), fogászati (gyulladt foggyökér, elhanyagolt szuvas fogak stb.), fül-orr-gégészeti (arcüreg v. homloküreg gyulladása), urológiai vagy nőgyógyászati gyulladásos megbetegedés.

Nagyon fontos a kiváltó ok felkutatása a „góckutatás”. Teljes körű kivizsgálás magában foglalja a belgyógyászati, immunológiai, reumatológiai, fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai vizsgálatot is.

Szükség lehet különböző röntgen felvételre (mellkas, keresztcsont, medence bemenet, kéz), koponya MRI-re, indokolt esetben gerincvíz mintavételre a speciális labor vizsgálatok mellett.

Tisztában kell lennünk azzal azonban, hogy minden második esetben még a teljes góckutatás után is ismeretlen marad a kiváltó ok.

A szivárványhártyagyulladás kezelése

A kiváltó góc megszüntetése („góctalanítás”) mellett a megfelelő gyulladáscsökkentés, ismert fertőzéses eredet esetén pedig a speciális terápia jelent gyógyulást.

Szemcsepp, szemkenőcs mellett, ha szükséges tabletták esetleg injekciók is szükségessé válhatnak.

Gyulladás csökkentők mellett nagyon fontos a szembogár tágító cseppek és szükség esetén szemnyomás csökkentő cseppek alkalmazása.

A pupilla tágítók „nyugalomba helyezik”, ellazítják a szivárvány hártya izomzatát – ezért lesz képtelen összeszűkülni fény hatására a szembogár.

Ugyanakkor a szembogár mozgatásával, a „pupilla tornával” meggátolhatjuk a szivárvány hártya szélének a letapadását a szemlencséhez.

Számolnunk kell a pupilla tágítók kellemetlen hatásaival: a fényérzékenység fokozódásával és a közeli munkavégzés, olvasás nehezítettségével is.

A nagyon intenzív panaszokat csökkentheti a szem pihentetése, langyos vizes borogatása. A gyulladás és a pupilla megtágítása miatt szinte elviselhetetlen a fény. Intenzív könnyezés, káprázás miatt feltétlenül be kell szerezni egy megfelelően takaró napszemüveget, esetleg kalapot, simléderes sapkát.

Gyógyulási esélyek

Nagyon kedvező prognózisú szemészeti betegség: általában tünetmentes gyógyulás várható. Ugyanakkor tisztában kell azzal lenni, hogy gyakran visszatérhet a gyulladás. Visszatérő gyulladás esetén a pácienseknek már az első figyelmeztető jelek észlelésénél érdemes a szemészeti szakrendelést felkeresni.

Az időben lekezdett kezelés lerövidíti a gyógyulási időt, kisebb a komplikációk kialakulásának a veszélye is (szemnyomás emelkedés, szivárványhártya szélének letapadása, szemlencse vagy a szaruhártya elváltozása stb.)

Ha a gyulladás a szem többi részén is jelentkezik sajnos már rosszabbak a gyógyulás esélyei, gyakrabban jelentkeznek komplikációk.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK