Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Színezett lencsék, és azok hangulati hatása
2013. június 21. 08:33

szem, szemüveg, szaruhártya, színlátás

Színezett lencsék, és azok hangulati hatása
Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.
Színezett lencsék, és azok hangulati hatása

Csak nappal látunk színeket, éjjel csak világos és sötét között tudunk különbséget tenni. A jó színlátású egyén retinája mindhárom színérző elemmel rendelkezik. Ha valamelyik hiányzik, akkor színtévesztésről beszélünk. A férfiak kb. 8%-a, a nők 0,4%-a színtévesztő. Manapság már a színtévesztés korrigálására is készülnek szemüveglencsék.

A színek hangulati hatása mindenki számára ismerős. Gondoljunk bele így a tél közepén, hogy  mennyire várjuk már a napfényt. Egy kellemes, napsütéses napon mindenkinek jobb a hangulata, mint egy esős, szürke, borongós napon.

A színek tudatunk alatt hatnak kedélyállapotunkra. A fény és színek hatására az emberek életkedve megnő. A színlátás egyéni sajátosság. Mindenki másképp érzékeli az egyes színeket.

A színeknek sokkal nagyobb befolyása van a pszihénkre és testi reakciónkra, mint ahogy azt gondolnánk.

A különböző színek különbözőképpen hatnak ránk. A kék nyugalmat, a zöld frissességet és stabilitást, a sárga a fejlődést, a vörös az erőt és aktivitást jellemzi (sugallja).

 

Miértjók a színes lencsék?

Ma az optikai lencsék szinte minden színárnyalatban legyárthatóak. A lencsék színezésével a szembe jutó fény mennyisége csökken, így viselője számára kontrasztosabb, pihentetőbb látást nyújt. Leginkább a szürke, barna és zöld színek keresettek. Én személy szerint a barna és sárgás színű lencséket részesítem előnyben, mivel egy ilyen lencse viselése szinte mindig melegség, vidámság érzetét kelti, amellett kiválóan felerősíti a kontrasztokat is.

Az egyes lencsék különböző %-os mértékben színezhetőek, 10-90%-ban. Minél sötétebb egy lencse, annál jobban torzulnak a természetes színek. Már egy enyhén színezett lencse is kiváló hatást nyújthat a lencse viselőjének és a környező színeket sem módosítja.

A színezett lencsék viselése nemcsak azoknak ajánlható, akik fényérzékenyek! Szerintem mindenkire jótékony hatással lehetnek! Az optikai üzletek többsége rendelkezik színmintával. Egy színezett lencse rendelése előtt érdemes kipróbálnunk, hogy a mi szemünknek mi a legkellemesebb.

A már meglévő szemüvegünk elé nyugodtan próbálgassuk oda az egyes mintákat, és figyeljük meg az így keletkezett érzéseket mind a környező színek, mind a hangulatunk szempontjából. Ezután már biztosan könnyebben tudunk dönteni!

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK