Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szeptembertől terhesgondozhatnak a szülésznők
2013. április 23. 10:05

védőnő, szülés, gyermek, terhesség

Szeptembertől terhesgondozhatnak a szülésznők
A védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandós-gondozáson való részvételről. Szeptembertől - bizonyos esetekben - szülésznő is végezhet terhesgondozást; az erről szóló miniszteri rendelet tervezete már olvasható a kormány honlapján.
Szeptembertől terhesgondozhatnak a szülésznők

A tervezet szerint ha a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú terhességet állapít meg, akkor a várandós választása alapján szakorvos helyett szülésznő is végezhet önállóan terhesgondozást.  Csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással - olvasható a tervezetben.

A dokumentum szerint ha a várandósgondozás bármely szakaszában a terhesség magas rizikójának gyanúja merül fel, a szülésznő köteles az anyát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítani, aki átveszi a gondozását. Ha ez a rizikó megszűnik, a várandós gondozását a szülésznő is folytathatja.

A tervek szerint szeptember elsején hatályba lépő rendelet alapján a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a gondozási könyvben szerepelnek majd, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti azokat, így a várandósnak nem kell külön beutalókért más orvosokhoz mennie.

Változás lesz az is, hogy a védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandós-gondozáson való részvételről.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK