Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szeme védelméért is figyelje a vérnyomását!
2013. február 12. 13:13

recehártya-károsodás, magas vérnyomás, retinopátia, szemfenék

Szeme védelméért is figyelje a vérnyomását!
A látásunkba kerülhet! Sok, élete delén levő ember véli úgy, hogy a látásromlása az évek múltával természetes, szükségszerű folyamat. Ez azonban nem így van, az időskori szemészeti problémák egy része a vérnyomás karbantartásával is elkerülhető.
Szeme védelméért is figyelje a vérnyomását!
Magas vérnyomás: súlyos következmények
 
A tartósan fennálló hipertónia az érrendszerben elváltozásokat idéz elő, és testszerte súlyos megbetegedéseket okozhat. Legsúlyosabb következményei az agyi katasztrófák, vagyis az agyvérzés, agyérgörcs, agyi érelzáródás, illetve a szívinfarktus, a szívroham, a veseelégtelenség. Az erek károsodása különösen érinti a szemfenék finom ereit is, látásromlást, akár vakságot is okozhat.
 
A szemfenék titkai
 
A szemészeti vizsgálat nemcsak a szemmel kapcsolatban nyújt információkat, hanem általában az érrendszer állapotára, a hipertónia előrehaladt voltára, lehetséges következményeire nézve is fontos diagnosztikai elem. A vizsgálatot szemtükrözéssel végzik. A beteg pupilláját szemcseppekkel kitágítják, majd egy speciális lencse segítségével bevilágítanak a szem belsejébe. A szemfenéki vizsgálattal a magas vérnyomás és az érelmeszesedés tünetei, e betegségek egyes stádiumai, jó vagy rosszindulatú voltuk, a kezelés hatása vagy eredménytelensége pontosan nyomon követhető. 
 
Kezdetben a magas vérnyomás még nem okoz keringési zavarokat, legfeljebb feszesebbek, vékonyabbak lesznek az erek. Ha azonban a hipertónia állandósul, idővel az érfalak merevebbek, vastagabbak, meszesebbek lesznek, az erek reflex csíkja a szemfenéken szélesebb lesz, majd láthatóvá válik, ahogy a merev, feszes artéria összenyomja az alatta futó vénát (Gunn-tünet). Később a szemfenék vizsgálatakor az orvos az erek kanyargósabb, egyenetlen voltára figyelhet fel, ahogy a szűkületek-tágulatok "olvasószerűen" követik egymást. Az artériák fokozódó betegségének és merevségének jele, amikor az erek tükörrel vizsgálva rézdróthoz, ezüstdróthoz hasonlítanak, és a vénákat nemcsak összenyomják, hanem az irányukból is eltérítik. A szem ideghártyájának vérellátása, "táplálkozása" romlik, ennek jeleként sárgás gócok, vattaszerű foltok keletkeznek a szemfenéken, még később pedig az erek mentén kisebb-nagyobb vérzések keletkeznek, végül a papilla és az egész retina ödémássá válik. Ezek a tünetek már a súlyos szövődménnyel járó hipertóniás retinopátia jelei. E jelenségek nem szükségképpen járnak együtt más szervek ereinek, például az agyi és a vese erek egyidejű, hasonló elváltozásaival, de a szakorvosok úgy tartják, hogy az esetek többségében már nemcsak a retina, hanem a többi, létfontosságú szervek ereinek állapotára is lehet belőlük következtetni.
 
 
Homályba borulva
 
A tartósan fennálló hipertónia a retina, az ideghártya ereinek összehúzódásához vezet, aminek következtében a verőerek ezen a területen is beszűkülhetnek, elzáródhatnak, ami súlyos következménnyel jár, látásromlást, kezelés nélkül idővel akár vakságot is okozhat. Szemészeti vizsgálat során, a szemfenék tükrözésekor derülhet fény ezekre a károsodásokra, például ödémára, lipidlerakódásra, vérzésekre. Sokáig semmi nem jelzi a beteg számára a bajt, majd a látásélesség csökkenése, látótér-kiesés, homályos látás, a szemen lévő bevérzés lehet az első tünete ennek a folyamatnak, a magas vérnyomás okozta recehártya-károsodásnak (hipertenzív retinopátia). Ez egy súlyos állapot: a látás megőrzése érdekében azonnal gondoskodni kell a vérnyomás csökkentéséről, beállításáról. 
 
Mérni, beállítani, figyelni...
 
A magasvérnyomás-betegség több nagyon súlyos betegség, halálos kór oka lehet. Ezért elhanyagolni semmiképpen nem szabad. Mivel ez ma már szinte népbetegségnek számít, ezért annak is érdemes megméretnie vagy megmérnie időnként a vérnyomását, akinek semmilyen panasza nincsen. Minden háziorvos készségesen elvégzi ezt az egyperces vizsgálatot, számos gyógyszertárban is van felállítva vérnyomásmérő automata, és hozzáférhető áron otthonra is vásárolhatunk vérnyomásmérőt. Akinek több mérés során magasabb értéket mutat a készülék, mint a még normálisnak tartott 140/90 Hgmm-t, annak feltétlenül orvosával kellene konzultálnia, mi a teendője a vérnyomásának megfelelő szinten tartásához. A helyes életmód, az egészséges étkezés sokat segíthet, visszaállítani, illetve megőrizni ezt a szintet. A magas vérnyomás hatékony kezelése csökkenti a magas vérnyomás okozta ideghártya-károsodás kockázatát, a többi, adott esetben halálos bajról, az agyi katasztrófákról, a szívinfarktusról és a veseelégtelenségről nem is beszélve, amelyeket a hosszú élet, a jó életminőségben leélt további évek érdekében mind jó lenne elkerülni.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK