Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szabad-e a kismamáknak szaunázni?
2015. március 06. 20:43

kismama, szauna, folyadékpótlás

Szabad-e a kismamáknak szaunázni?
Sokan úgy vélik, hogy a várandósság alatti fittség ma már elvárás, és ennek a kategóriájába belefér a kismamák szaunázása is...A szauna hazájában, Finnországban a kismamák jelentős része a várandóssága alatt is szaunázik, igaz, előtte is rendszeresen látogatta az izzasztófürdőt.
Szabad-e a kismamáknak szaunázni?

Mások úgy tartják, hogy nem véletlen a másállapot elnevezés, és a terhesség alatt elővigyázatosabbnak kell lenni, mint korábban, és szaunázni sem ajánlott.

Mi az igazság?

A szakemberek javaslata a következő: azoknak a kismamáknak, akiknek a várandósságuk problémamentes, és akik a babavárás előtt is rendszeresen szaunáztak, nem kell lemondani erről a fajta wellness-ről. Ugyanakkor, a kezelőorvosukkal meg kell beszélni, hogy szaunázni szeretnének. Mivel a várandósság első trimeszterében a legérzékenyebb az embrió a külső behatásokra, ekkor sok orvos lebeszéli a kismamákat a szaunázásról.

Azok a kismamák, akik korábban nem hódoltak az izzasztófürdőnek, nem ajánlott ezt várandósan elkezdeni, még akkor sem, ha egyébként komplikációmentes a várandósságuk.

Különös óvatosság

Amennyiben kezelőorvossal egyeztetve engedélyezett a szaunázás, akkor is különös óvatossággal lehet csak a meleget és izzadást élvezni.

Heti két szaunázásnál több nem javasolt. A szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten (kb. 50-60 ºC) és rövidebb időtartamokra (kb. 10 perc) ajánlott a szaunázás. Célszerű az alacsonyabban fekvő padokat választani a szaunázáshoz, mint a magasabbakat, ahol túl meleg lehet.

A meleg kabinba való belépés előtt jót tesz a kismamáknak a meleg lábfürdő, mivel ezzel felkészül a vérkeringésük a hőhatásra. A szaunában benntartózkodás során jelentkező rosszullét vagy rossz közérzet esetén azonnal el kell hagyni a kabint! Biztonsági megfontolások alapján a kismamák sose szaunázzanak egyedül!

A szaunázást követő hideg mártózással is óvatosnak kell lenni; ez a várandósság vége felé egyáltalán nem javasolt. Ehelyett zuhanyzást kell választani, a fokozatos lehűtést szem előtt tartva: elsőként a lábakat, majd a karokat, a hátat és végül a hasat lehet lelocsolni a vízzel.

Röviddel a szülés tervezett időpontja előtt nem javasolt a szaunázás. A nagy meleg és a különféle aromás illatok fájásokat válthatnak ki.
Hasznos is lehet

A leírt szabályok betartásával történő szaunázás hasznos is lehet, hiszen az izzadással a babavárás alatt megjelent ödémák (vizesedések) egy részétől meg lehet szabadulni. Emellett az izmok ellazításában is szerepet játszik a szaunázás, ami könnyebbé teheti a szülést. A szaunázás során a meleg-hideg váltakozásával az érfalak edzésben tarthatók, ami a várandósság alatti visszeresség kialakulásától óvhatja a kismamákat.

Folyadékpótlás

A szaunázás folyadékveszteséggel jár, ennek a pótlására külön figyelmet kell fordítani a kismamáknak. Ásványvíz, gyümölcslevek vagy gyümölcsteák fogyasztásával minél hamarabb kell pótolni a veszteséget!

Infrakabinba ne

Az újabban divatos infrakabinok babavárás alatti használatával kevés tapasztalat áll rendelkezésre. A viszonylag mélyen a bőrbe hatoló infravörös sugárzás miatt a gyermek megszületéséig jobb lemondani az infrakabin melegéről.

Dr. Budai Marianna PhD

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK