Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Sugárveszélyes a reptéri ellenőrzés?
2013. július 31. 08:59

sugárzás, reptér, ellenőrzés

Sugárveszélyes a reptéri ellenőrzés?
A legújabb vizsgálatok szerint a repülőtéri átvilágítás közben az embereket érő sugárzásmennyiség elhanyagolható és nem jelent egészségügyi kockázatot.
Sugárveszélyes a reptéri ellenőrzés?

Az Amerikai Orvosi Fizikai Társaság (AAPM) kutatásai szerint az utasokat kevesebb sugárzás éri az átvilágítás során, mint az átvilágításra várva, a sorban állás közben.

A tudósok két aktív, a Los Angeles Nemzetközi Repülőtéren használatban lévő teljes test scanner, valamint hét további, aktív használatban nem lévő eszköz sugárzás-kibocsátását vizsgálták meg. Az eredmények szerint az egyes átvizsgálások annyi sugárterhelést jelentenek a szervezet számára, mint amennyi 1,8 perc alatt egy földön, vagy 12 másodperc alatt egy levegőben lévő repülőgépen érné az embert.

Ez azt jelenti, hogy egy embernek több mint 22 500 teljes test átvilágításon kellene átesnie ahhoz, hogy elérje az American National Standards és a Health Physics Society által megállapított még biztonságos éves maximális sugárdózist.

"A legfontosabb, hogy még az aggodalmaskodó utasok is tudják a helyén kezelni ezeket a vizsgálatokat" - nyilatkozta Christopher Cagnon, az Kalifornia Egyetem (Los Angeles) Orvosi Központjának sugárfizikusa. "Az átvilágítás alatt az utasokat ért sugárterhelés pont akkora dózist jelent, mint ami 12 másodperc alatt a repülőn, vagy két perc alatt a napon éri az embert."

A levegőben lévő radon, az űrből származó kozmikus sugárzás, de még a szervezetben lebomló kálium is mind természetes sugárzás-források. Repülés közben a szervezet nagyobb sugárzásnak van kitéve az utazási magasság miatt, hiszen a légkör is ritkább, így nem véd annyira a kozmikus sugárzás ellen.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK