Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Spenóttal a demencia ellen
2012. szeptember 24. 13:51

agy, öreg, idősödés, vitamin

Spenóttal a demencia ellen
Tudósok nemrégiben összefüggést fedeztek fel az alacsony C-vitamin illetve béta-karotin szint, valamint a demencia között.
Spenóttal a demencia ellen

Vizsgálataikból arra következtetnek, hogy az antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek - mint amilyen a spenót, a répa és a sárgabarack is - segíthetnek leküzdeni a betegség pusztító tüneteit.


Az Ulmi Egyetem német szakemberei 74 Alzheimer-kóros személyt vetettek össze 158 egészséges alannyal. A kísérletben résztvevő 65 és 90 év közötti férfiakat és nőket neuropszichológiai teszteknek vetették alá, kikérdezték őket életmódjukról, megvizsgálták vérképüket, illetve megmérték testtömeg-indexüket is.

A vizsgálatok során a Gabriele Nagel és Christine von Armin professzorok által vezetett csapat arra a felismerésre jutott, hogy a demenciával küzdőkben sokkal alacsonyabb volt két antioxidáns, a C-vitamin és a béta-karotin szintje, mint a kontrollcsoportban, míg az egyéb antioxidánsok - például az E-vitamin, a likopin vagy a Q10 koenzim - terén nem mutatkozott ilyen különbség.

Dr. Nagel megjegyezte, hogy habár az eredmények megerősítéséhez még további vizsgálatok szükségesek, az már most nagyon valószínűnek tűnik, hogy egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek nagyon fontos szerepe van a demencia és az Alzheimer-kór leküzdésében.

Az Alzheimer-kór tüneteit, például a feledékenységet, a tájékozódási problémákat vagy a kognitív hanyatlást az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjeinek károsodása okozza, ugyanakkor kialakulásában az oxidatív stressznek is szerepe lehet, ami annak a következménye, hogy a szervezet szabadgyökök elleni védekező képessége lecsökken. Ez adta a gondolatot a tudósoknak, hogy talán az antioxidánsok azok, melyek megfelelő védelmet nyújthatnak az idegkárosodások ellen.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK