Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Rövid időn belül boltokban a férfi fogamzásgátló
2013. december 09. 08:01

férfi, fogamzásgátlás, tabletta, vazektómia

Rövid időn belül boltokban a férfi fogamzásgátló
A napokban bejelentett tudományos áttörés végre valósággá teheti a férfi fogamzásgátló tabletta megjelenését. A tabletta hasonló elven működik, mint a vazektómia, azaz az ondóvezeték elkötése.
Rövid időn belül boltokban a férfi fogamzásgátló

A fogamzásgátló kifejlesztésére tett korábbi kísérletek során vagy a férfiak hormonháztartását próbálták megváltoztatni, vagy a spermiumokat próbálták hatástalanná tenni. Az új technika úgy működik, mint egy átmeneti vazektómia (ondóvezeték elkötés), ami megakadályozza, hogy a szex során spermiumok távozhassanak a testből. A kutatók szerint ez a módszer a jelenleg ismert más módszerektől eltérően nem veszélyezteti hosszú távon sem a férfiasságot, sem a libidót.

A férfi fogamzásgátló valószínűleg azoknak a nőknek is tetszeni fog, akiket aggasztja a szívroham, a stroke és a vérrögképződés női fogamzásgátló tablettával összefüggésbe hozható esetlegesen megnövekedett kockázata. Nem minden nő fogadja majd azonban kitörő örömmel a hírt. Az Anglia Ruskin Egyetem 2011-ben készített közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a nők fele nem bízna a férfi fogamzásgátló tablettában, mert nem venné biztosra, hogy partnere nem felejti el bevenni a gyógyszert.

Dr. Sabatino Ventura, az ausztrál Monash Egyetem kutatója, aki a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálta eredményeit, arról számolt be, hogy a technika az ejakuláció folyamatában részt vevő két fehérje gátlása révén működik. Azáltal pedig, hogy nem a férfiak hormonháztartását próbálják megváltoztatni, vagy a spermiumokat elpusztítani, hanem a spermium a testből történő kilépését célozzák, jelentős mértékben csökkentik a lehetséges mellékhatásokat. A technika nem gyakorol hatást a férfiak nemi vágyára, a termékenységet pedig egyszerűen vissza lehet kapcsolni azzal, hogy abbahagyják a tabletta szedését. A naponta szedett gyógyszerrel a férfiak megoszthatják a nőkkel a családtervezés feladatát.

A tanulmányban részletezett módszer hatékonyságát egérkísérletekben bizonyították. A hím egerek 100 százalékosan terméketlenek lettek az után, hogy két fehérjét töröltek a szervezetükből. A spermiumok ugyanakkor sértetlenül bent maradtak a testükben, és később mesterséges megtermékenyítéshez kinyerve egészséges utódok nemzésére lehetett felhasználni.

Emberekben ugyanez a folyamat játszódna le azáltal, hogy a tablettával gátolnák ugyanezt a két fehérjét, ezáltal blokkolva azt az agyból kiinduló üzenetet, amely a spermiumok a péniszbe juttatására ad utasítást.

A vazektómia során átvágják az ondóvezetékeket, hogy spermiumok ne kerüljenek bele az ondóba. Az ejakuláció a szokásos módon zajlik, az ejakulátum azonban nem tartalmaz spermiumokat, így megtermékenyítésre sem kerül sor. A műtét után a herék továbbra is termelnek spermiumokat, de azok a szervezetben felszívódnak.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK