Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Retteg a vérvételtől? Ezt szeretni fogja!
2013. március 28. 10:47

vérvétel, vérvizsgálat, szűrés, fájdalom, chip

Retteg a vérvételtől? Ezt szeretni fogja!
Bőr alá ültetnék a chipet. Svájci tudósok olyan apró, bőr alá ültethető vérvizsgáló szerkezetet fejlesztettek ki, ami a vértesztek eredményeit azonnal mobiltelefonra is továbbítja. A tudósok szerint az alig 14 milliméter hosszú vezeték nélküli prototípus egyidejűleg akár öt különböző véralkotó anyagot is képes ellenőrizni.
Retteg a vérvételtől? Ezt szeretni fogja!
Az eszköz a vizsgálati eredményeket Bluetooth technológia segítségével és rádióhullámokon keresztül továbbítja a kezelőorvosnak. A tudósok remélik, hogy a kompakt vérteszt négy éven belül mindennapi szinten is elérhető lesz. Az akár több hónapig is folyamatosan használható eszközt úgy alkották meg, hogy egy fecskendő segítségével a bőr alatti szövetekbe lehessen juttatni. A végtagokba vagy a hasi területre beültetett szerkezet ezek után automatikusan elvégzi a vérteszteket. 
 
Bár több kutatócsoport is megpróbálkozott már beültethető vizsgálati eszközök kifejlesztésével, a mobil vérteszt megálmodói, Giovanni de Micheli professzor és Sandro Carrara szerint az ő fejlesztésük azért egyedi, mert egyszerre több különböző marker jelenlétét tudja megvizsgálni.
"Emiatt az eszköz rendkívül alkalmas az olyan krónikus állapotok megfigyelésére, mint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség. Ezen kívül a kemoterápiához hasonló radikális gyógyszeres terápiák hatását is jobban le lehet mérni vele" - nyilatkozták a tudósok. "Így a beteg egyéni toleranciaszintjét figyelembe véve lehet összeállítani a kezeléseket és nincs szükség a rendszeres vérvizsgálatokra, valamint a gyógyszerek adagolását meghatározó kor- és súlytáblázatokra" - tette hozzá De Micheli professzor. 
 
Az állatkísérletek során az eszköz képes volt nagy pontossággal meghatározni a vér koleszterin- és vércukorszintjét, valamint más, a diagnózis és megfigyelés szempontjából fontos markereket. A tudósok remélik, hamarosan megkezdődhetnek a klinikai tesztek az intenzív osztályon kezelt pácienseken - akiknek amúgy is állandó, folyamatos megfigyelésre és rendszeres vérvizsgálatokra van szükségük. 
 
A részletes kutatási eredményeket a Design, Automation, and Test in Europe elnevezésű elektronikai konferencián ismertetik.
 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK