Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Reggel kenjük, este kenjük
2013. március 25. 10:18

éjszakai krém, nappali krém, hidratálás, UV-sugárzás

Reggel kenjük, este kenjük
Mi a különbség a nappali és éjszakai krémek között? Sokunkban felmerül a kérdés, hogy csak a kozmetikai ipar összeesküvése, hogy minél több kencét vegyünk, vagy tényleg jó, ha napszakonként más arckrémet használunk? Legyen a polcon nappali és éjszakai krém is?
Reggel kenjük, este kenjük
Bőrünk más hatásoknak van kitéve nappal és éjszaka, ezért működése is eltér attól függően, hogy milyen napszakban járunk éppen.
 
Nappal rendkívül sok stressz éri legnagyobb szervünket: napfény, szennyeződések, környezeti hatások, ezek ellen pedig védekeznie kell. Azaz bőrünk nappal azzal van elfoglalva, hogy egyfajta pajzsként funkcionálva visszaverje a támadásokat. Ezt az élettani sajátságot figyelembe véve a nappali krémek feladata a védelem megerősítése és kiegészítése bizonyos összetevőkkel.
 
Ezért találunk a nappali krémek többségében SPF betűkóddal jelezve különböző erősségű fényvédelmet. Az UV-sugárzás ugyanis nagymértékben hozzájárul a ráncok kialakulásához, a bőr öregedéséhez. Szintén fontos, hogy a nappali krémek tartalmazzanak hidratáló összetevőket, hogy bőrünk rugalmas és puha maradhasson, függetlenül az éppen aktuális időjárási viszonyoktól.
 
Éjszaka kevesebb támadást kell visszaverni, hiszen sötét van, ráadásul a bőrt érő levegő szennyezettsége, páratartalma és hőmérséklete nagyjából ugyanolyan órákon keresztül, tehát nem szükséges olyan fokú védelem, mint nappal. Ezért megélénkül a keringés az irhában, és az erekből nagyobb mennyiségű tápanyag és oxigén jut a bőrsejtekhez, melyek ezt a plusz energiát regenerálódásra és osztódásra fordítják.
Ilyenkor tudunk javítani a bőr állapotán és extra hidratálást biztosítani számára. Ezért az éjszakai krémek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a hialuronsav (természetes poliszacharid), a dexpanthenol, a Q10-koenzim, az A- (retinol), C- és E-vitamin, a peptidek, az aminosavak, az AHA gyümölcssavak, a panthenol, az antioxidánsok,a kollagének és az urzolsav. Ezek mind azért vannak bennük, hogy helyreállítsák a bőr teltségét, csökkentsék a ráncokat, javítsák a bőrsejtek regenerációját, fokozzák a bőr saját kollagén termelését, és puhábbá, üdébbé tegyék azt alvás közben. 
 
Sokakban felmerülhet, hogy nem használhatnánk-e egyfajta arckrémet nappalra és éjszakára is. A válasz az, hogy ártani talán nem ártanánk vele, csak éppen vagy feleslegesen terhelnénk túl a bőrt éjszaka, vagy nem biztosítanánk neki a megfelelő védelmet nappal. Hiszen miért lenne szüksége éjjel a bőrünknek UV-védelemre? Az éjszakai hatóanyagok egy része pedig fényérzékeny, azaz a nappali fényben elbomlik: ekkor pedig egyszerűen csak elpocsékoltunk egy értékes hatóanyagot.
 
Ezért a legjobb, ha a bőrtípusunknak és életkorunknak megfelelő krémeket keresünk külön nappalra és külön éjszakára: minden logikus érv amellett szól, hogy így tudunk legjobban vigyázni arcbőrünkre.
 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK