Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Receptre kellene felírni a sört?
2013. május 21. 09:46

sör, vitamin, egészség, recept

Receptre kellene felírni a sört?
A sör megosztja az orvostársadalmat, Magyarországon jellemzően csak vesekőre ajánlják, a nagy sörfogyasztó nemzetek azonban más előnyeit is igyekeznek kidomborítani. Cseh orvosok szerint bőrbetegségeket és szexuális zavarokat is lehet gyógyítani vele, több kutatás alapján csontritkulásra, szív- és érrendszeri betegségekre is jó. Azért legyünk óvatosak: az előnyös hatások csak mértékletes fogyasztásnál érvényesülnek.
Receptre kellene felírni a sört?

Folyékony gyógyszer?

Az Egyesült Államokban a múlt század elején rövid időre törvénybe iktatták a sör receptre való felírását. A jogszabálynak azonban olyan sok volt az ellenzője, hogy 1922 januárjában, nyolc hónap után vissza is vonták, és egy új törvénnyel megtiltották az orvosoknak, hogy alkoholt írjanak fel betegeiknek. Ennek ellenére az USA-ban, ha az orvos úgy látja jónak a kórházi tartózkodás alatt, a mai napig rendelhet sört betege ebédjéhez. A sör orvosi támogatásáért nem kell feltétlenül a tengerentúlra menni, elég csak Csehországig is, amely jelenleg a legtöbb sört fogyasztó nemzet a világon. (Az egy főre jutó éves sörfogyasztás meghaladja a 150 litert.) Néhány éve, amikor úgy tűnt, hogy a csehek sörfogyasztása megtorpan, a sörgyártók közös kampányukban orvosokkal szövetkeztek, és a kampány legfőbb üzenete az volt, hogy a sör fél egészség.

A cseh orvosok a gyomorbántalmaktól a bőrbetegségekig, a stresszcsökkentéstől a szexuális zavarokig számos problémára ajánlják a sört. Számos kutatás támasztja alá a sör előnyös hatását a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek esetén is. A prágai Old Beer Clubot kardiológusok alapították 1997-ben, és naponta legalább fél liter, legfeljebb négy (két liter) sört ajánlanak.

Vannak mellékhatásai is

Természetesen az alkoholistákat kezelő orvosok az említett cseh kampányt nem hagyták szó nélkül. Az addikciós szakemberek szerint már napi fél liter sör mérsékli az önfegyelmet, és ezáltal növeli a balesetek kockázatát.

Tény az is, hogy az egy főre jutó sörfogyasztás mellett Csehországban igen magas a vastagbéldaganatok előfordulási aránya. Azaz, míg a szív- és érrendszeri betegségek (mint az infarktus és a stroke) kockázatát az alkohol csökkenti, a daganatok kialakulásának esélyét növeli.

Különösen erős a kapcsolat a mellrák és az alkoholfogyasztás között: akiknél eleve magas az emlőrák kialakulásának kockázata, azoknál már a napi egy pohár sör is káros lehet: a negatív hatások meghaladják a potenciális pozitív szív- és érrendszeri hatásokat. De pozitív hatás esetében sem lehet elégszer ismételni, hogy ez csak mértékletes fogyasztásnál érvényesül, ugyanis a túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a vérnyomást, és szívritmuszavarokhoz vezet.

Kismamáknak az alkoholmentes sört ajánlják

A népi orvoslás a sört szoptatás esetén is ajánlja. A tudományos álláspont szerint azonban az alkohol nem serkenti a tejelválasztást, sőt átmenetileg csökkenti. Ráadásul az alkohol egy része átmegy az anyatejbe, ami befolyásolja a baba alvását, illetve negatívan hat idegrendszeri fejlődésére.

Tény azonban, hogy a komlóban van olyan vegyület, amely a prolaktin hormon termelődését serkenti, ez a hormon felelős az anyatej termelésért. Ezért ha a kismama sörrel akarja a tejelválasztást beindítani, az alkoholmentes verziót válassza.
 

Így zúzza a vesekövet

A sör legklasszikusabb egészségi előnye a vesekőproblémák orvoslása. A vesekőbetegség (nephrolithiasis) azt jelenti, hogy a vizeletben található ásványi anyagokból - például kalciumsókból, húgysavból, oxalátból - oldhatatlan szemcsék, kövek jönnek létre. A kisebb szemcsék a vizelettel észrevétlenül távoznak, a néhány millimétert elérő kövek azonban elzárhatják a húgyvezetéket, az altest nagy részére kiterjedő, éles fájdalommal járó görcsöket okozva.

A betegség megelőzésének leghatásosabb módja a bőséges folyadékbevitel, amely hígítja a vizeletet, ezért csökkenti a szemcsék kialakulásának esélyét. Folyadékként elsősorban vizet, gyógyteát, limonádét vagy narancslét szoktak ajánlani, de egyes adatok szerint áldásos hatása van a sörnek is.

Egy 1999-es vizsgálatban, amelyben több mint 27 ezer dohányzó finn férfi körében vizsgálták a vesekő kialakulásának kockázatát, azt találták, hogy napi egy üveg sör körülbelül 40 százalékkal csökkentette a vesekő kockázatát. Különösen a magas komlótartalmú söröket találták hasznosnak (ilyen például a pilseni). Kevésbé látványos, de szintén kedvező hatást mutattak ki egy korábbi amerikai vizsgálatban is.

A sör két úton is hat a vesekőre. Egyrészt növeli a vizelet mennyiségét, így a kalcium kimosódik, mielőtt lerakódhatna a már meglévő veseköveken. Másrészt a mértékkel fogyasztott sör kissé kitágíthatja a húgyutakat. Így a már meglévő kövek könnyebben, kisebb fájdalmat okozva jutnak ki. (Hasonló hatása van a vörösáfonyának is).

Ugyanakkor ha valaki túlzásba viszi a kellemes "gyógyital" fogyasztását, pont az ellenkező hatást érheti el. Nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva ugyanis a sör savasabbá teszi a vizeletet, ami kedvez a vesekövek kialakulásának.

 

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK