Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Prof. Dr. Papp János: Lisztérzékenység
2013. január 22. 09:10

allergia, tápanyag, táplálkozás, genetika, belgyógyász

Prof. Dr. Papp János: Lisztérzékenység
Lisztérzékenység (coeliakia) az összetett felszívódási zavarok (a bél nem képes felszívni a nélkülözhetetlen tápanyagokat) típusos képviselője, amely kezelés nélkül akár a beteg halálhoz is vezethet. Szinonimái: lisztérzékenység, gyermek- és felnőttkori coeliakia, glutenszenzitív enteropathia, sprue, nem trópusi sprue, idiopathias steatorrhoea.
Prof. Dr. Papp János: Lisztérzékenység

Többnyire gyermekkorban jelentkező, egész életen át tartó megbetegedés, amely kezdődhet felnőttkorban is.

Három alapvető kritériuma közé tartozik:

•     felszívódási zavar,
•     gluténnel (a búzafélékben található fehérjével) szembeni érzékenység,
•     bélnyálkahártya pusztuló bolyhainak jellegzetes szövettani elváltozása
 
A betegség oka a búzafélékben található fehérjével, a gluténnel szembeni érzékenység. A kiváltó ok részletei, különösen a környezeti tényezők szerepe, amelyeken keresztül a glutén iránti érzékenység tápanyag-felszívódási zavarhoz vezet, nem ismeretesek.

Kiváltó okok:
•    genetikai faktorok
•    immunológiai vonatkozások
•    vírusetiológia (adenovírus 12)

Tünetek:
A klinikai tünetek gyermekkorban a szoptatás befejezésével, a gabonafélékkel történő táplálás megkezdése után, 4 és 18 hónapos kor között fejlődnek ki.
•    hasmenés
•    fogyás
•    étvágytalanság

Különböző bőrelváltozások, nyelvgyulladás (glossitis), szájgyulladás (stomatitis) észlelhetők. A fehérjehiány miatt a végtagokon folyadékfelszaporodással járó duzzanat, ritkán hasüregi folyadék-felszaporodás (ascites) is kialakul.  Felnőttkorban lehet csak egyetlen tünet pl.: vashiány, kalciumhiány, puffadás, sok esetben csontritkulás kivizsgálása során derül fény a coeliakiára. A zsírban oldódó vitaminok rossz felszívódása miatt csökken a véralvadásban szerepet játszó prothrombin nevű fehérje termelése, amely K-vitamin adására gyorsan rendeződik. A D-vitamin hiánya következtében a csontok mészszegénnyé és törékennyé válnak (osteomalacia). Gyakori a spontán csonttörés. A kalcium és magnézium felszívódásának zavara  vázizom görcsöhöz, (tetaniához) vezethet. Gyakran fejlődhet ki káliumhiány, következményes életveszélyes szívritmuszavarral. Az emésztőenzimek működése is károsodott, ami még tovább rontja a szervezet tápanyagellátását.

Coeliakiában tehát a kialakuló hiányállapot összetett felszívódási zavar folyamatának eredménye, de a hiánytünetek nem egy időben és nem egyforma erősséggel fejlődnek ki.
 


Diagnózis:

•    kórtörténet
•     fizikális lelet
•    labor: alacsony prothrombin-értéket, kalcium-, magnézium-, foszfor-, vas-, nátrium-, kálium-, triglycerid-, cink-, koleszterin-, összfehérje- és az albuminszintet
•    tápanyag-felszívódást mérő próbák ( D-xilóz terhelési próba)
•    EMA (endomysium ellenes antitest) Retikulin ellenanyag (ARA), Transzglutamináz (-2) elleni ellenanyag, (IgA-hiányban mód van IgG-típusúak kimutatására is, de ez drágább és bonyolultabb)
•    vékonybél-biopszia
•    szövettan (a bélnyálkahártya lelapult, a villusok rövidek és szélesek vagy teljesen hiányoznak, a Lieberkühn-kripták megnyúlnak, számuk megnőtt.)


Társuló betegségek:

•    zsírmáj
•    PBC, PSC, autoimmun hepatitisek
•    1 típusú cukorbetegség
•    dermatitis herpetiformis Duhring
•    Down-kór gyakoribb
•    Rheumatoid arthritis


Szövődmények:
Jól ismert, hogy a felnőtt lisztérzékeny betegek hajlamosabbak a rosszindulatú daganatokra (pl.: NHL). Minél több és hosszabb a glutén fogyasztás időtartama, annál nagyobb a valószínűsége a rosszindulatú folyamat kialakulásának. Betartott diéta ellenére is jellemző a csontritkulás. A coeliakia szövődményeként megjelenő ulcerativ jejunitis a jejunum multiplex fekélyei vérzés, perforáció és ileus révén akut has szindrómát idézhetnek elő. A fekélyek, fõképp a jejunumban és az ileumban, többnyire átlósan helyezkednek el. A fekélygyógyulás striktúrák kialakulásához vezet, melyek között tágult bélszakaszok képződnek. A refrakter coeliakia a gluténszenzitív enteropathia ritka, gyakran kedvezőtlen kórjóslatú, jelentős morbiditást okozó változata. A szigorú gluténmentes étrend hatástalansága megnyilvánulhat a kezelés korai vagy késői szakában, és a betegek gyakran súlyos felszívódási zavar és táplálkozási hiányállapot tüneteivel kerülnek orvoshoz. A kivizsgálás során kizárandóak a coeliakiát utánzó kórképek. A kezelés nehéz, de a betegek egy része jól reagál gyulladáscsökkentő és immunmoduláns szerekre, kortikoszteroidokra, azathioprinra vagy cyclosporinra. A European Journal of Gastroenterology and Hepatology 2005/6. számában Turner és mtsai a refrakter coeliakia klinikai tüneteinek drámai javulásáról számolnak be tumornekrózis faktor elleni (anti-TNF-) kezelés hatására.

Kezelés:
A glutén teljes megvonása az étrendből a szöveti kép lassú javulását eredményezi. A normalizálódás a diéta megkezdésétől számított három hónapnál hamarabb sosem következik be, többnyire egy évig is eltart.  A gluténmentes diétának (GHMD) teljesnek és egy életen át tartónak kell lennie. Gluténmentes diétát nem követő gluténszenzitív egyéneknél a malignus betegségek (különösen lymphomák) kialakulásának kockázata nagyságrendekkel meghaladja az egészséges, illetve a diétát tartó gluténszenzitív egyéneknél észlelt kockázatot. A coeliakiás betegek folyamatos kontrollt, gondozást igényelnek.
 

Forrás: http://www.gasztrorendeles.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK