Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Parlagfű: egyre súlyosabb a helyzet
2013. szeptember 02. 10:46

parlagfű, allergia

Parlagfű: egyre súlyosabb a helyzet
Negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az Alföld keleti részére.
Parlagfű: egyre súlyosabb a helyzet

Negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az Alföld keleti részére - Debrecen és Békéscsaba térségére -, mert a parlagfű koncentrációja légköbméterenként elérte a 200-499 pollenszemet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Az aerobiológiai monitorozási hálózat adatai szerint a Tiszántúl más részein, valamint ezzel egybefüggően a Kiskunság, illetve a Duna vonalát átlépve a Mezőföld területén, majd folytatva egészen Kaposvárig elnyúlóan harmadik fokú (bordó) riasztás van érvényben. A Mátra vidékén kívül az ország többi részén is legalább első-, illetve másodfokú a riasztás.
 

A parlagfűre érzékenyeknél akár súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, például komolyabb tüsszögési rohamok, folyamatos náthára jellemző orrfolyás, fejfájás, torokkaparás, szemgyulladás, általános fáradtság - írta az ÁNTSZ.

Az OKI előrejelzése szerint - figyelembe véve az időjárás alakulását - a parlagfű-pollenhelyzet romlásával már nem kell számolni, a következő napokban fokozatos enyhülés várható.

Hazánkban a legerősebb allergén a parlagfű, virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart. A gyomnövény az I. világháborút követő időszakban honosodott meg hazánk területén. A levegőbe jutó virágporszemek akár 100 km távolságra is eljutnak, így betelepülését követően a növény fokozatosan meghódította az egész országot. Terjedésével egyenes arányban nőtt a parlagfűre allergiás betegek száma is. Míg a nyolcvanas években a pollenallergiások körében csupán 20% körül volt a parlagfű allergiások száma, mára ez az arány egyes vizsgálatok szerint eléri a 80%-ot is.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK