Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Parazita az agyban
2012. december 14. 08:29

agy, tumor, daganatok, toxoplazma, parazita

Parazita az agyban
A legújabb kutatás azt mutatja, hogy az elmére ható élősködő az immunrendszert is irányítása alá vonja. A parazita arra használja a normális esetben ellene fellépő sejteket, hogy körbeszállítsák az egész testben.
Parazita az agyban
A Toxoplasma gondii egy apró élősködő, amely a világ népességének körülbelül egynegyedét megfertőzi. Az emberi fertőzések többsége nem jár tünetekkel, bár a szakértők szerint a parazita rejtett viselkedési változásokat okozhat. A fertőzött személyek például nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot, és a T. gondii fertőzés az agydaganat kockázatát is megnövelheti. A kórokozó fertőzött állati ürülékkel való érintkezés, vagy főtlen húsok fogyasztás révén juthat az emberi szervezetbe.

Antonio Barragan, a svéd Karolinska Egyetem Huddinge Kórházának kutatója arra volt kíváncsi, hogyan képes a parazita ilyen hatékonyan megszállni az immunrendszert, és megfertőzni az egész emberi testet.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a T. gondii fertőzés hatására az egyik típusú immunsejt megzavarodik. Ezek az úgynevezett dendritikus sejtek a test szöveteiben vándorolnak. Amikor a dendritikus sejtek betolakodóval találkoznak, bekebelezik és feldolgozzák, majd a nyirokmirigyekhez szállítják azt, amely aztán teljes körű immuntámadást indít.

Amikor a kutatók emberi és egér dendritikus sejteket fertőztek meg az élősködővel, kiderült, hogy a sejtek hirtelen nagyobb mennyiségű gamma-amino-vajsavat (GABA), az agysejtek működéséhez létfontosságú idegi átvivőanyagot termelnek. A GABA felelős a dendritikus sejtek közlekedéséért is: a kutatásból kiderült, hogy a nagyobb mennyiségű neurotranszmittert termelő fertőzött sejtek véletlenszerűbb irányokba kezdtek mozogni, ráadásul gyorsabban, mint a nem fertőzött dendritikus sejtek.

A kutatók ezt követően élő egereket fertőztek T. gondii parazitával, és egy részüket GABA gátló szerrel kezelték. Kiderült, hogy a fertőzés negyedik napján a kezelt egerekben 2,8-szer alacsonyabb volt a parazita szintje, mint a kezeletlen egerekben. Ez is azt bizonyítja, hogy az élősködő az immunrendszert használja fel arra, hogy szabadon "beutazhassa" az egész szervezetet. A kutatás bővebben a PLoS Pathogens decemberi számában olvasható.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/parazita_az_agyban/20121212110451
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK