Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Óvszerkampány a Facebookon?
2012. október 15. 10:55

védekezés, óvszer, szex, kamasz, terhesség

Óvszerkampány a Facebookon?
Egy friss tanulmány szerint, azok az óvszert népszerűsítő kampányok és felvilágosító üzenetek, melyek a szexuális úton terjedő betegségek megelőzését hivatottak szolgálni különféle közösségi oldalakon, rövidtávon hatékonyak lehetnek, ám hosszú távra ennél jobb megoldásra lenne szükség.
Óvszerkampány a Facebookon?

Amint az American Journal of Preventive Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, nagyon kevés diák vagy fiatal felnőtt részesül kellő szexuális felvilágosításban a lehetséges nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban, így a biztonságos szex népszerűsítése leginkább a közösségi oldalakon, barátokon keresztül jut el a többséghez. Sheana S. Bull, a Colorado Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa úgy tapasztalta, rövid távon ezek a közösségi oldalak is hatékonyan tudnak segíteni a felvilágosításban, ám jó lenne, olyan módszert kidolgozni, mellyel szélesebb rétegeket is el lehetne érni.

A kutatók különféle közösségi oldalakon és népszerű blogokon, valamint iskolákban és újságokban kitett hirdetéseken keresztül gyűjtöttek alanyokat a vizsgálataikhoz, majd az így összegyűlt fiatalokat random módon két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai egy olyan közösségi oldalhoz csatlakoztak, ahonnan rendszeresen kaptak szexuális felvilágosítással kapcsolatos híreket, információkat, kvízkérdéseket, míg a kontrollcsoportba tartozók egy másik portálról 18-24 éveseket érintő, általános jellegű friss híreket, információkat kaptak.

A szakemberek a vizsgálat kezdetekor, majd két hónap elteltével minden résztvevőt kikérdeztek szexuális szokásaikról is, és azt tapasztalták, hogy a kontrollcsoport 56 százalékával szemben azoknak, akik rendszeresen olvastak felvilágosító cikkeket, 68 százaléka számolt be róla, hogy legutóbbi szexuális együttléte során óvszert használt, és összességében valamennyi együttlétük során is náluk volt magasabb a védekezéssel megtörtént aktusok aránya.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a felvilágosító kampány ilyen jellegű pozitív hatása hat hónappal a felmérés után már nem volt érezhető, vagyis az interneten, Facebook-on terjedő információk csak rövidtávon kielégítőek, hosszabb távon ennél többre lenne szükség.

A kutatók úgy vélik, megfelelő szakértőket, marketingeseket, számítógépes szakembereket kell bevonni a további  munkába, hogy minél hatékonyabb kampánnyal érjék el a fiatalokat, és így egyre több esetben megelőzhetőek legyenek a szexuális úton terjedő betegségek.

Forrás: http://www.betegszoba.hu/cikkek/szexualis_egeszseg/ovszerkampany_a_facebookon/
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK