Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Összefügg a fejfájással a villámlás
2013. február 01. 10:31

, fejfájás, villámlás, vihar

Összefügg a fejfájással a villámlás
A villámlás befolyásolhatja a fejfájás és a migrén kialakulását - állítják a Cincinnati Egyetem kutatói. Az eredmények segíthetnek a krónikus betegeknek a fejfájás és a migrén hatékonyabb előrejelzésében, hogy gyorsabban megkezdhessék a megelőző kezelést.
Összefügg a fejfájással a villámlás

A Cephalalgia januári számában közzétett kutatás első alkalommal kapcsolja össze a villámlást és a fejfájást. Az eredmények segíthetnek a krónikus betegeknek a fejfájás és a migrén hatékonyabb előrejelzésében, hogy gyorsabban megkezdhessék a megelőző kezelést.

 
A kutatók Geoffrey Martin és Vincent Martin vezetésével kimutatták, hogy 31 százalékkal magasabb a fejfájás, és 28 százalékkal magasabb a migrén kockázata a krónikus fejfájásban szenvedő betegekben az olyan napokon, amikor villám csapott le a beteg otthonának 40 kilométeres körzetében. Ezen kívül az újonnan kialakuló fejfájás és migrén kockázata is 24 illetve 23 százalékkal nőtt a kutatás résztvevőiben.

"Több kutatás is egymásnak ellentmondó eredményeket hozott az időjárási jelenségek, köztük a légnyomás és a páratartalom és a fejfájás összefüggéséről" - magyarázta Geoffrey Martin. "Kutatásunk azonban teljesen egyértelműen kimutatja a villámlás és a vele járó meteorológiai tényezők kapcsolatát a fejfájások kialakulásával." 

 
Martin elmondta, egyelőre nem ismerjük pontosan a villámlás és a fejfájás összefüggésének hátterében álló mechanizmusokat, de feltételezhetjük, hogy a villámból származó elektromágneses hullámok válthatják ki a fejfájásokat, vagy a légszennyező anyagok, például az ózon vagy a gombaspórák a villámlás hatására megemelkedő szintje vezethet migrénhez. Az időjárás a fejfájásra gyakorolt hatása nagyon összetett, ezért további kutatásokkal kell pontosabban meghatározni a villámlás és a vihar a fejfájás kialakulásában játszott szerepét.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK