Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Összefügg a cinkhiány és az öregedés
2012. október 09. 13:08

agg, öreg, vitamin, ásványi anyagok

Összefügg a cinkhiány és az öregedés
Egy új kutatás első ízben vázolta fel azt a biológiai mechanizmust, mely révén az öregedéssel cinkhiány alakul ki, ami az immunrendszer hanyatlásához és a különféle betegségek kialakulásához vezethet.
Összefügg a cinkhiány és az öregedés

Az Oregoni Állami Egyetem kutatásából az derül ki, hogy az idős emberek számára rendkívül fontos a megfelelő cinkbevitel biztosítása, mert ebben az életkorban a felszívóképesség csökkenése miatt nagyobb mennyiségre lehet szükségük. A szakértők azt állítják, hogy világszerte mintegy kétmilliárd ember él olyan étrenden, amely nem tartalmazza a fontos, de gyakran alábecsült mikrotápanyag megfelelő mennyiségét.

A Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban megjelent, állatkísérleteken alapuló tanulmányból az derül ki, hogy az idősebb állatokban a cinkszállító fehérjék jelentős mértékben szabályozatlanok. Ezek az egyedek a cinkhiány jeleit mutatták, és annak ellenére fokozott gyulladásos választ produkáltak, hogy étrendjük elméletileg elegendő cinket tartalmazott. Amikor azonban ezek az állatok az étrendi ajánlások tízszeresének megfelelő cinket kaptak, a gyulladásos biomarkerek szintje a fiatal állatokéhoz hasonló szintre esett vissza.

"Az Egyesült Államokban az idősek alkotják a leggyorsabban növekvő populációt, és rendkívül sebezhetők a cinkhiánnyal szemben" - mondta Emily Ho, a kutatás vezetője. "Nem fogyasztanak eleget ebből a tápanyagból, ráadásul nem is tudják jól felszívni. A korábbi kutatásokból már megtudtuk, hogy a cinkhiány DNS károsodáshoz vezethet, a mostani kutatás pedig azt mutatja, hogy szisztémás gyulladást is okozhat. A gyulladás bizonyos mértékig természetes, része az immunrendszer működésének, és szükséges a sebgyógyuláshoz és egyéb működésekhez. Túlzott mértékben azonban szinte minden degeneratív betegséggel, köztük a rákkal és a szívbetegséggel is összefüggésbe hozható."

Éppen ezért Ho azt javasolja minden idős embernek, hogy szedjen az ajánlott napi bevitel egészét tartalmazó cink étrendkiegészítőt, ami férfiak esetében napi 11, nők esetében pedig napi 8 milligramm. A cink tengeri ételekkel és húsokkal természetesen is bevihető az étrendből, de gabonafélék és zöldségek formájában nehezebben szívódik fel, ami a vegetáriánusok esetében jelenthet gondot. A cinkbevitelnek azonban nem szabad meghaladnia a napi 40 milligrammot, mert ilyen nagy mennyiségben már gátolhatja más tápanyagok, például a vas és a réz felszívódását.

Forrás: Házipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK