Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Öntözzük vagy sétáltassuk? - Mindent a gombáról
2014. szeptember 11. 21:07

gomba

Öntözzük vagy sétáltassuk? - Mindent a gombáról
A címben írt kérdés nem véletlen: habár évszázadok (ha nem évezredek) óta fogyasztjuk, de az, hogy a növények, vagy inkább az állatok közé soroljuk, sokáig nem volt tisztázott. A belőle készíthető finomabbnál finomabb ételkülönlegességek szempontjából ez nem is lényeges. Szerencsére, élettani, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása sem a „hovatartozásától” függ.
Öntözzük vagy sétáltassuk? - Mindent a gombáról

A kalapos csodadoktor

Igen, hiszen szervezetünk számára fontos ásványi sókat tartalmaz, úgy, mint a kálium, vas, kalcium és a foszfor. Vitaminokban sincs nála hiány, főként a zsírban oldódó D-, K-, és E-vitamin, továbbá B-vitamin található benne.

Már a népi gyógyászatban is használták, hatását azóta klinikai vizsgálatok is igazolták. Bizonyított, hogy több betegség esetében alkalmazható megelőzés, kezelés céljából.

Olyan komoly megbetegedések esetén is segítség lehet, mint a rák. E baj doktora a laska-, és a hasadtlemezű gomba, illetve a különböző taplógombák. A csiperkegomba különösen mellrák esetén lehet hatásos, hiszen fogyasztása megakadályozza szervezetünk ösztrogén szintjének fokozott megemelkedését (hiszen a magas ösztrogén szint összefügghet a mellrák kialakulásával).

Tumor- és vírusgátló anyagokat tartalmaz például a pöfeteg, influenza esetén pedig a vargánya fejtheti ki jótékony hatását.

Mégis, az egyik legismertebb, gyógyító hatású gomba a shiitake. Az ebben található lentinán (mely valójában egy poliszacharid) egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek, immunerősítő hatással is bír, továbbá csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

De ne csak ezért edd!

A gomba rendkívül jó fehérjeforrás, így húspótlóként is fogyasztható. Jó kiegészítője mindenféle növényi eredetű ételnek.

A fogyókúrázóknak is igazán jó hír, hogy alacsony zsír-, glükóz- és kalóriatartalma (20-40 kcal/100 gramm), továbbá magas telítő értékének köszönhetően segítségünkre lehet a felesleges kilók leadásában.

Hogy télire is maradjon

A gomba tartósításával kapcsolatban több lehetőség is adott. Legnépszerűbb a szárítás, melyet napos terasz nélkül, alacsony hőfokon, sütőben is elvégezhetünk. Savanyítva, színes, különleges zöldségekkel is finom, de fagyasztóba eltéve is szívesen várja sorsát. Sóval megszórva, befőttesüvegbe rétegezve is eláll.

8 megszívlelendő tipp!

  1. Fontos, hogy az erdőben, kirándulás alkalmával, önállóan gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg szakellenőrrel. (Piacokon általában találunk szakképzett gombavizsgálót.)
  2. A piacon vásárolt gombáról is győződjünk meg, hogy valóban nem mérgező-e (Az erre vonatkozó tanúsítványt kérhetjük az árusítótól.)
  3. A gombát mindig folyó víz alatt mossuk, ne áztassuk, mert hamar megszívja magát vízzel.
  4. A vitaminok, fehérjék általában a gomba kalapjának alsó részén találhatóak, így ezeket a lemezes, illetve bizonyos gombafajok esetén tüskés, csöves részeket ne távolítsuk el fogyasztás, tartósítás előtt.
  5. Mivel a belőle készült ételek könnyen romlanak, inkább kisebb adagot készítsünk, és azt is maximum 1-2 napon belül együk meg.
  6. Viszont arra ügyeljünk, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat, mert kitintartalma miatt nehezen emészthető. Próbáljuk minél kisebb darabokra vágni őket, így könnyebben emészthető, hiszen több fehérje-, íz – és aromaanyag szabadul fel belőle.
  7. Valószínűleg a fent írt nehezen emészthetőség miatt is, 3 év alatti gyerkőcökkel még nem érdemes megkóstoltatni.
  8. Ha zománcozott edényben készítjük, vizsgáljuk meg, hogy mindenhol ép legyen a bevonat. Ha sérült a zománc, a gomba vassal érintkezve megfeketedik és keserű mellékíze lesz.
Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK