Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ön is beszél álmában?
2013. szeptember 09. 12:25

alvás, beszéd

Ön is beszél álmában?
Mondták már Önnek, hogy suttog álmában, anélkül, hogy Ön ennek tudatában lenne? Esetleg gyermeke szokta kiabálásaival felriasztani? Az alvás közbeni beszéd előfordulása meglehetősen gyakori, ám általában nem tekinthető orvosi problémának.
Ön is beszél álmában?

Noha először viccesnek tűnik, az alvás közbeni beszéd (somniloquy) nem más, mint a paraszomnia (alvászavar) egy fajtája. Az esetek többségében az álmában beszélő nem veszélyes, bár előfordulhat, hogy a hallgató durvának és vulgárisnak találja. Az álmukban beszélők 30 másodpercnél nem beszélnek tovább, de egy éjszaka alatt több beszéd-periódusuk is lehet.

Az éjszakai beszéd állhat csak dünnyögésből, egyszerű hangokból, vagy akár hosszabb, összefüggő mondatokból is. Az álmában beszélő általában csak magában, magának beszél, ám néha akár hosszabb társalgást is folytathat másokkal.

Ki beszél álmában?

A 3 és 10 év közötti gyerekek fele, a felnőttek 5 százaléka folytat egyfajta beszélgetést álmában. Ez lehet időszakos, de akár mindennap is előfordulhat. Egy 2004-es felmérés adatai szerint minden 10. gyerek beszél álmában hetente többször is. Meglepő lehet, de a lányok körében a jelenség semmivel nem gyakoribb, mint a fiúknál. A kutatók szerint az alvás közbeni beszéd hajlama örökletes.

 

Mi okozza?

Általában az alvás közbeni beszédről azt tartják, hogy álmodás közben zajlik. A kutatók azonban mai napig nem biztosak abban, hogy a rémálmokhoz lenne köthető, mivel az alvás bármely szakaszában előfordulhat. Noha a jelenség általában ártalmatlan, néhány esetben komolyabb alvás- vagy egészségi probléma jele lehet.

Az REM alvászavar (RBD) és a rémálmok két olyan alvászavar, melyek során az abban szenvedő kiáltozik álmában. Rémálom esetén a beteg nemcsak kiáltozik, de rugdosódik is. Ebből az állapotból nehéz felébreszteni a beteget, sőt, a rémálmoktól szenvedő gyerekek nemcsak beszélnek álmukban, hanem általában alvajárók is.

Az RBD-ben szenvedő betegek kiabálnak, visítoznak, morognak és el is játszák az álmukat, mely gyakran túl heves. Az alvás közbeni beszédhez társulhat alvajárás, vagy alvás közbeni evés is.

Alvás közbeni beszédet okozhatnak még bizonyos gyógyszerek, az érzelmi stressz, lázas állapot, mentális sérülés.

Hogyan kezelhető?

 

Amennyiben az alvás közbeni beszéd hirtelen jelentkezik, intenzív félelemmel, visítással, erőszakos cselekedetekkel társul, keressen fel egy alvásszakértőt!
Amennyiben úgy érzi, gyermekének vannak alvásproblémái, keresse fel a gyermekorvost!
A jelenség általában nem igényel gyógyszeres kezelést, kivéve, ha az valamilyen komoly alvászavar vagy egészségügyi probléma következménye.

Nincs ismert módszer az alvás közbeni beszéd csökkentésére, noha tény, hogy a stresszhelyzetek kerülése és az elegendő mennyiségű alvás csökkenti a jelenség előfordulási esélyét.

Alvásnapló vezetése sokat segíthet a háttérben húzódó problémák felderítésében. Vezesse két hétig, jegyezze fel mikor fekszik le, mikor ébred, milyen gyógyszereket szed,milyen koffeintartalmú italokat vagy alkoholt ivott napközben, mennyit és mikor, valamint mikor tornázott.
Ezek az adatok hozzásegíthetik Önt és orvosát ahhoz, hogy megoldást találjanak a problémára.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK