Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nyugdíjvesztés: fontos határidő április 30.
2013. április 26. 09:21

nyugdíj

Nyugdíjvesztés: fontos határidő április 30.
Dr. Kőszegfalvi Edit egészségügyi-munkaügyi szakjogásszal veszi végig a kényszernyugdíjazással, nyugdíjvesztéssel érintettek aktuális teendőit a WebOrvos.
Nyugdíjvesztés: fontos határidő április 30.

A terjedelemes és számos részletet, csapdát megvilágító beszélgetésből csak néhány rövid kérdést idézünk; még azt sem mondhatjuk, hogy a legfontosabbakat, hiszen ki-ki máshol érezheti a szabályozás számára érzékeny pontját:

- Mi a teendő , ha a közalkalmazotti jogviszonyban álló nyugdíjas vagy korhatár előtti ellátásban részesülő annak érdekében, hogy a nyugdíjfolyósításának szüneteltetésére ne kerüljön sor, a munkáltatóval megegyezik. A megállapodás pedig arról szól, hogy még 2013. 07. 01-e előtt a közalkalmazotti jogviszonyát megszűnteti, majd más, például szabadfoglalkozású jogviszony keretében látja el addigi feladatát?

- Miután a bejelentési kötelezettség a 2013.04.30-án fennálló közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozik, így az efféle változtatást akkor is be kellene jelenteni, ha az időközben megszűnt. Az érintett egészségügyi dolgozónak tehát be kell jelenteni, hogy 2013. 04. 30-án fennállt a közalkalmazotti jogviszonya, majd ha pontos dátumban megegyezik a munkáltatóval, hogy mikortól létesül szabadfoglalkozású jogviszony, akkor érdemes már az erre vonatkozó okmányok elkészítésekor, illetve a közalkalmazotti jogviszonyt megszüntető okmánytól számított 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának jelenteni, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszűnt.

- A nyugdíját kompenzáló jövedelem kiegészítést a közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó, milyen úton-módon kapja majd meg?

- A fizetési jegyzékén a jövedelem kiegészítés a közalkalmazotti illetményrendszeren kívüli juttatás jogcímén jelenik meg. Ezen jövedelem kiegészítés után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, ugyanakkor adóelőleget, egyéb járulékot viszont igen! Erre való tekintettel úgymond adóelőleggel és járulékokkal megemelt jövedelem kiegészítést kap a dolgozó azért, hogy a levonások után megmaradó jövedelem kiegészítés összege a részére folyósított korábbi nyugdíj összegével megegyezzék.

- Mikor nem kapja meg a dolgozó a jövedelem kiegészítést?

- A jogszabály tervezet alapján, ha a közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó fizetés nélküli szabadságon van vagy egész nap igazolatlanul volt távol, akkor erre az időszakra jövedelem kiegészítést nem kap. Sőt a jogszabályi tervezet alapján, ha s közalkalmazotti jogviszonya felmentéssel szűnik meg, akkor ez az összeg a munkavégzés alóli mentesítési időre sem jár. Másként, ha a közalkalmazottat a munkáltató felmenti és annak felére a jogszabályi előírás alapján a munkavégzés alól mentesíti, akkor ezen időtartamra nem jár a jövedelem kiegészítés, noha ez az időtartam közalkalmazotti jogviszonynak számít és erre tekintettel a nyugdíj folyósítása szünetel.

- Arra van mód, hogy a nyugdíjas még 2013. 06. 30-a előtt megszüntesse közalkalmazotti jogviszonyát?

- A közalkalmazott egyoldalúan indokolási kötelezettség nélkül 2 hónapos lemondási idővel a jogviszonyát megszüntetheti, illetve annak közös megegyezéssel történő megszüntetését kérheti! Ilyenkor egy feladata van a dolgozónak mégpedig, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak azt bejelenti, hiszen ebben az esetben nem kerül sor a nyugdíjfolyósításának szüneteltetésére. Amennyiben 2013. 07. 1-je után szünteti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, akkor a megszüntetést követő hónap 1. napjától ismételten sor kerül a szünetelt nyugellátás folyósítására. Fontos azonban, hogy a dolgozónak bejelentési kötelezettsége van, azaz neki kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé jelentenie, és a megszüntetést a megszüntető okmányokkal igazolni!

- Az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó részesül-e jövedelem kiegészítésben?

- Az önkormányzattal, illetve az önkormányzat által fenntartott egészségügyi intézménnyel közalkalmazotti jogviszonyban állónál is kompenzálják a kiesett nyugdíj összegét. Azaz, míg a közalkalmazotti jogviszony július utáni fenntartásához az önkormányzati intézménynek nem kellett a kormány jóváhagyása, a nyugdíj szüneteltetése miatti kompenzáció az ő közalkalmazottját is megilleti.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK