Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nemdohányzók védelme:legtöbbször közterületen sértik meg a szabályokat
2015. január 04. 19:22

dohányzás, dohányfüst

Nemdohányzók védelme:legtöbbször közterületen sértik meg a szabályokat
A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különböző közforgalmú intézmények, a munkahelyek, vendéglátóhelyek, szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalához 2014. december 15-ig beérkezett adatok szerint 2014-ben több mint 27 ezer egységet ellenőriztek.
Nemdohányzók védelme:legtöbbször közterületen sértik meg a szabályokat

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok. A mögöttünk hagyott évben az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki. Jóval kevesebb esetben került sor bírságolásra közforgalmú intézményben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységben és közoktatási intézményben, munkahelyeken. A legmagasabb bírság az eddig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.


A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a megyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási/kerületi intézetei ellenőrzik. 2014-ben összesen több mint 27 ezer egységet kerestek fel, közel 200 esetben pedig a társhatóságok (közterület-felügyelet, rendőrség) jelzése alapján jártak el. Bírságolásra 120 esetben került sor, ennek során 3.3 millió forintnyi pénzbüntetést szabtak ki.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely megtiltotta a dohányzást többek között a nyilvános zárt helyeken és a megállókban. Érzékelve azt, hogy a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ j2015-re kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK