Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - (Nemcsak) borivóknak való - Bor az egészségünkre és a jókedvünkre
2014. augusztus 22. 20:37

bor, vörösbor, egészség

(Nemcsak) borivóknak való - Bor az egészségünkre és a jókedvünkre
Azt már tudjuk, hol keressük, hiszen „Borban az igazság”. Az igazság pedig az, hogy „A bor kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság”. Ha pedig törekszünk az egészségre, mindenképp érdemes jól körüljárnunk az ízletes nedű szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását. Ha akadnak, akik inkább élvezeti cikként, baráti beszélgetésekhez, feszültségoldásként, netán egy nehéz hét levezetéséhez fogyasztanák, azoknak szintén érdemes lejjebb görgetni az oldalt.
(Nemcsak) borivóknak való - Bor az egészségünkre és a jókedvünkre

Részben a magyar konyha ízletes, ám többnyire zsíros, fűszeres, nehéz ételeinek köszönhetően országukban a szív- és érrendszeri megbetegedések népbetegségnek számítanak. Ehhez hozzájárul az is, hogy bizony mozogni, sportolni sem szeretünk. Inni viszont annál inkább, amivel nem is lenne baj, ha mértékkel tennénk, és lehetőségeinkhez mérten ügyelnénk az elfogyasztott ital minőségére.

Üvegbe zárt gyógyszer(tár)

Jelen esetben a tradicionális nemzeti italnak számító italra, a borra gondolunk. A legjobb lenne természetesen, ha tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort kortyolgathatnánk, de ez sajnos, nem mindig vagy soha nem sikerül. A lényeg, hogy törekedjünk a minél minőségibb borok mértékletes (nap max. 2-3 dl férfiaknak, 1-2 dl hölgyeknek) fogyasztására, hiszen (főként a vörösborok) igazoltan segítenek felvenni a harcot a fent említett betegségegyüttessel szemben.

Miben rejlik az ereje?

A pirosszemű, fekete héjú fürtökben találhatóak úgynevezett polifenolok (legismertebbek a procianidinok és a rezveratrol), melyek szív- és érvédő szereppel bírnak. Ezek, antioxidáns hatásuknak köszönhetően tisztítják az érfalat, ezzel lelassítják, jobb esetben megakadályozzák a zsírok lerakódását az érfalakra (vagyis az érelmeszesedést), valamint gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását. A boreredetű fenolos vegyületek elősegítik az értágító hatású nitrogén-oxid termelését, továbbá meggátolják a vérrögök kialakulását.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a bor a legfőbb vitamin- és ásványianyag forrásunkká léphet elő, de megfelelő mennyiségben tartalmazhat C- és B-vitaminokat, valamint káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot, cinket és mangánt.

Először az üvegben, aztán a pohárban orvosság

Finom gyümölcsökkel elkészítve, lehűtve „tálalva”, esetleg egy pisszentés szódával megbolondítva isteni nyári hűsítő lehet. Virágkorát éli a rózsaszín szomjoltó, a roséfröccs, de szőke párja is igen közkedvelt a fővárosi romkocsmák megfáradt fiataljainak, vagy a munkából hazatérő „átlagembernek”.

Gyümölcsös, édes és a pezsgőnek, likőrnek köszönhetően magasabb alkoholtartalommal bíró, 18+-os üdítő lehet akár a nyári forró napokra is a bólé. Íme, egy finom recept az egyre közeledő kánikulai napokra, grillpartikra, esetleg baráti traccspartik kísérőjeként:

Nyári éjszaka bólé (a lenti mennyiség 6-8 személynek ideális)

Hozzávalók:

2 db körte (lehetőleg érett) 1 db narancs 500 gramm friss meggy 1 narancs leve 1 evőkanál cukor 4 cl meggylikőr 2 üveg rosé bor 1 üveg pezsgő Fél rúd fahéj

Elkészítés:

A narancsot, körtét megmossuk, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a meggyet szintén megmossuk, azt követően kimagozzuk. Majd a gyümölcsöket egy nagy bólés, vagy erre alkalmas tálba, edénybe tesszük és ráöntjük a narancslevet, a meggylikőrt és annyi mennyiségű bort, hogy elfedje a gyümölcsöket, ezután jön bele a cukor és a fahéj. Az egészet hűtőbe tesszük és 3-4 órát állni hagyjuk. A „pihenőidő” letelte után a léből kivesszük a fahéjat és a gyümölcsös keverékhez öntjük a maradék bort és a pezsgőt. Azonnal kínálható! Vigyázzunk, az alkoholt magába szívó gyümölcsök „huncut” mellékhatást okozhatnak.:)

A receptet a koktelreceptek.hu oldalon olvastuk.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK