Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem mindegy, hogy dicsérjük a gyerekeket
2013. február 22. 09:24

dicséret, gyermekkor, erőfeszítések, kihívás, önbizalom

Nem mindegy, hogy dicsérjük a gyerekeket
Másképp kezelik a kihívásokat. Egy friss kutatás szerint azok a kisgyerekek, akiket a szüleik az erőfeszítéseik miatt dicsérnek, nem pedig önmagukért, öt év elteltével sokkal pozitívabban állnak hozzá az eléjük kerülő kihívásokhoz. A Chicago és a Stanford Egyetem kutatói által végzett vizsgálatot - mely a Child Development című lapban jelent meg - Elizabeth A. Gunderson vezette, aki szerint a kutatás eredményei azt mutatják, nagyon is fontos, milyen módon adnak hangot a szülők a megelégedésüknek kisgyerekeikkel kapcsolatban, ezzel ugyanis kihatnak a jövőjükre.
Nem mindegy, hogy dicsérjük a gyerekeket
A legtöbb szülő számtalan módon szokta dicsérni gyermekét, ám a mostani vizsgálatból az derült ki, hogy az az igazán jó dicséret, ha a gyerek erőfeszítését, a siker érdekében tett lépéseit értékeljük, ez ugyanis arra ösztönzi őket, hogy később se riadjanak meg a kihívásoktól. Ugyanakkor ha csak önmagában a gyereket dicsérjük, az nem hat rá ösztönzőleg, és később rosszabbul fog teljesíteni a nehéz helyzetekben. Ahelyett tehát, hogy "ügyes vagy", érdemesebb azt mondani, "nagyon jól csináltad".
 
A vizsgálat során a szakemberek több mint ötven 1 és 3 év közötti gyereket és szüleit figyeltek meg saját otthonukban, mindennapi tevékenységeik közben. A családok a legkülönbözőbb rasszból, etnikumból és gazdasági háttérből lettek kiválasztva, és mindannyiukat háromszor vették filmre, egyszer a gyerek egyéves, egyszer kétéves, egyszer pedig hároméves korában. A felvételekről a szakemberek összeszedték azokat a helyzeteket, ahol a szülők dicsérték a gyerekeket, majd csoportosították ezeket a jeleneteket az alapján, hogy a dicséret az erőfeszítésre, a stratégiára, illetve a cselekvésre vonatkozott, vagy a személyre magára, netán valami másra.
A kutatók öt év elteltével újra megfigyelték a gyerekeket, és arra voltak kíváncsiak, vajon a nagyobb kihívást igénylő vagy a könnyen megoldható feladatokat kedvelték-e jobban, és képesek-e áthidalni az akadályokat.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy ahol a szülők inkább a cselekvés folyamatát dicsérték kiskorban, ott később a gyerekek lelkesebben vették a nehéz helyzeteket és nem riadtak meg a kihívásoktól, jobban leküzdötték az akadályokat. Az is kiderült, hogy bár a fiúk és a lányok ugyanannyi dicséretet kaptak szüleiktől, előbbieket sokkal gyakrabban dicsérték a tetteik által, míg a lányokat többször önmagukért. Ennek következtében öt év elteltével a fiúk pozitívabban álltak hozzá a kihívásokhoz és jobban hittek abban is, hogy az intelligencia fejleszthető.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK