Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem éri meg a súlycsökkentés?
2013. február 22. 09:46

súlycsökkentés, műtét, elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás

Nem éri meg a súlycsökkentés?
"Úgy kell tekintenünk erre a beavatkozásra, mint ami valójában: komoly és rendkívül költséges eljárás. A műtét egyesek számára életmentő lehet, másoknál azonban nagyobb mérlegelést kívánó, összetettebb döntést igényel" – mondta a vizsgálatot vezető Jonathan Weiner, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.
Nem éri meg a súlycsökkentés?
Az Amerikai Metabolikus és Bariatrikus Sebészeti Társaság szerint évente nagyjából kétszázezer emberen hajtanak végre súlycsökkentő, úgynevezett bariatrikus műtétet az Egyesült Államokban. A beavatkozás jellemzően azoknak ajánlott, akiknek testtömegindexe (BMI) legalább 40, vagy 35 körüli értéket mutat, és emellett olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a cukorbetegség, vagy a súlyos alvási apnoe, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradás.
 
Weiner és kollégái körülbelül 30 ezer olyan ember egészségbiztosítási igényeit követték nyomon, akik 2002 és 2008 között estek át súlycsökkentő műtéten. Kérelmeiket hasonló egészségügyi problémákkal küzdő, ám súlycsökkentő beavatkozásban nem részesült, azonos számú ember igényeivel vetették össze.
 
Az amerikai orvos társaság JAMA Surgery című folyóiratában közölt eredmények szerint a beavatkozást követő hat év mindegyikében a két csoport egészségügyi kiadásainak összege majdnem azonos, illetve a műtéten átesett páciensek esetében némileg magasabb volt. Ez éves szinten átlagosan 8700-9900 dollárt jelentett pácienseként. Magának a műtétnek a költségei nagyjából 29 500 dollárra rúgnak.
 
Weiner és csapata némi csökkenést tapasztalt ugyan a műtéten átesett páciensek gyógyszeres kiadásaiban a beavatkozást követő években, de ezek az emberek több kórházi ellátásban részesültek ezen időszak alatt, kiegyenlítve ezzel az orvosságokon megspórolt összeget. A tanulmány egyetlen korlátja az volt, hogy a páciensek csupán kis hányadát, kevesebb mint hét százalékát tudták hat éven át nyomon követni a szakemberek, mivel az alanyok többsége 2002 után esett át a beavatkozáson.
Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK